Ψυχολογία: H αισιοδοξία μπορεί να καλλιεργηθεί

H πανδημία έχει ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε για την καθημερινότητά μας και μας ανάγκασε ν’ αναθεωρήσουμε τις συνήθειες μας. Η κατάσταση αυτή, που δεν τελείωσε, έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία μας και έχει δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα σε όλους.

Η αισιοδοξία είναι η μόνη απάντηση στις δύσκολες μέρες, ακόμα και αν φαντάζει μια πολύ δύσκολη αποστολή. Έχει διαπιστωθεί πως οι αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να έχουν πιο υγιείς συμπεριφορές, όπως το να τρώνε καλύτερα, να είναι δραστήριοι και κοινωνικοί ενώ είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν προληπτικά με την υγεία τους. Και είναι πιθανό να είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο η αισιοδοξία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο νοητικής έκπτωσης.

Και ενώ κάποιοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους αισιόδοξοι, ο William J. Chopik, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Michigan State University, υποστηρίζει ότι ενώ το 25% της αισιοδοξίας είναι κληρονομικό, πρόκειται για μια ιδιότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί στη διάρκεια της ζωής.

Ο Chopik σημειώνει επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς που σχετίζεται με την προσπάθεια αλλαγής προσωπικότητας, περιστρέφεται γύρω από το αν οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά να κάνουν αυτή την αλλαγή, όπως και ποια βήματα είναι ικανοί να κάνουν στη ζωή τους για να προχωρήσουν σε αυτήν την αλλαγή.

Ο Καθηγητής τονίζει πως η αισιοδοξία επιτρέπει στους ανθρώπους, όχι μόνο να αλλάξουν σκέψη και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, αλλά και να αποκτήσουν την αίσθηση ότι κάποιος τα έχει καταφέρει καλά μέχρι τώρα και ότι θα μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά και στο μέλλον.

«Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την επιτυχία και την αποτυχία. Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι οι επιτυχίες τους προέρχονται από το εσωτερικό τους και ότι οι αποτυχίες τους προκαλούνται από εξωτερικά πράγματα που είναι εκτός του ελέγχου τους. Είναι μια προκατάληψη που έχουν αλλά συχνά τους κάνει να είναι πιο ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι με την πάροδο του χρόνου» υποστηρίζει ο Chopik.

Μοιραστείτε το