ΠΟΥ: Mπροστά σε ένα νέο κύμα πανδημίας

Το νέο κύμα πανδημίας είναι πια γεγονός και αυτό επιβεβαιώνεται από τον Γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια του τρίτου κύματος» δήλωσε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, μιλώντας στην Γενεύη στην συνεδρίαση της επιτροπής του ΠΟΥ για έκτακτές καταστάσεις που σχετίζονται με την Covid-19.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε πως η νοσηρότητα που καταγράφεται σε όλον τον κόσμο αυξάνει διαρκώς, όπως και η θνητότητα. Μάλιστα τόνισε πως ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά την συνεχιζόμενη, τις 10 προηγούμενες εβδομάδες, μείωση τους.

«Η παραλλαγή Δέλτα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της τωρινής αύξησης των δεικτών μεταδοτικότητας, που υποθάλπεται από τις αυξηθείσες κοινωνικές επαφές και την κινητικότητα, καθώς και από την ασυνέπεια στην εφαρμογή των δοκιμασμένων μέτρων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και των κοινωνικών μέτρων» δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους.

Επισήμανε επίσης πως  «η παραλλαγή Δέλτα αυτή την στιγμή είναι παρούσα σε περισσότερες από 111 χώρες» και εξαιτίας αυτού ο ΠΟΥ αναμένει ότι «σύντομα θα καταστεί το κυρίαρχο στέλεχος, που θα κυκλοφορεί στον κόσμο, εάν δεν έχει ήδη καταστεί».

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο στάθηκε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ  είναι η ανισότητα που υπάρχει στα εμβόλια, γεγονός που στερεί από ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού τη δυνατότητα να προστατευθεί από τη λοίμωξη Covid-19. Μάλιστα χαρακτήρισε «σοκαριστική» την ανισότητα που υπάρχει ως προς την πρόσβαση στα εμβόλια  καθώς πολλές χώρες δεν έχουν λάβει ακόμη κανένα εμβόλιο ενώ η πλειοψηφία των κρατών «δεν έχουν λάβει επαρκείς ποσότητες εμβολίων». Παρότι ο διεθνής μηχανισμός COVAX μπορεί να λειτουργήσει είπε ο Γκεμπρεγεσούς, οι κλίμακες της δραστηριότητας του παραμένουν ακόμη πολύ μικρές, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί μέσω του μηχανισμού αυτού λίγο περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις.

Μοιραστείτε το