Νέα έρευνα: Έκθεση στον ήλιο και πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου

Mια νέα έρευνα από τις ΗΠΑ, υποστηρίζει πως η ανεπαρκής έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία UVB του ήλιου σχετίζεται πιθανότατα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν περάσει τα 45 έτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τίμοθι Μακέϊ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο κατέληξαν σε αυτά τα δεδομένα αφού ανέλυσαν στοιχεία για 186 χώρες, συσχετίζοντας τα επίπεδα της UVB σε κάθε χώρα με τον αριθμό των περιστατικών ορθοκολικού καρκίνου (παχέος εντέρου).

Πώς σχετίζεται η έκθεση στον ήλιο και καρκίνος του εντέρου;

Οι ειδικοί τονίζουν πως, βάση των συμπερασμάτων τους, η μικρότερη έκθεση σε UVB σχετίζεται σημαντικά με περισσότερες διαγνωσμένες περιπτώσεις του επικίνδυνου καρκίνου σε όλες τις ηλικίες. Χώρες με μικρή έκθεση στην UVB είναι κυρίως οι βόρειες (Νορβηγία, Δανία, Καναδάς κ.α.), ενώ χώρες με μεγάλη έκθεση είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Σουδάν, η Νιγηρία, η Ινδία κ.α.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα άτομα άνω των 45 ετών, άσχετα με άλλους παράγοντες κινδύνου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μικρότερη έκθεση σε UVB μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης D, η έλλειψη της οποίας στον οργανισμό έχει ήδη συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τα στοιχεία θα πρέπει να εμπλουτιστούν με περισσότερα  ιατρικά δεδομένα και οι ειδικοί ευελπιστούν πως μελλοντικές μελέτες θα εξετάσουν κατά πόσο η λήψη πρόσθετης βιταμίνης D για να διορθωθεί η ανεπάρκεια της, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην πρόληψη του επικίνδυνου αυτού καρκίνου.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό «BMC Public Health».

Μοιραστείτε το