Η ώρα που τρώμε το πρώτο γεύμα συνδέεται με τον κίνδυνο για διαβήτη

Φαίνεται πως η ώρα που ξεκινάμε να τρώμε, σχετίζεται με την ινσουλινοαντίσταση, άρα και με τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη.

Η ινσουλινοαντίσταση είναι εκείνη η κατάσταση όπου ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται εξίσου καλά στην ινσουλίνη που παράγεται από τα β-κύτταρα του παγκρέατος, με αποτέλεσμα η γλυκόζη να μη  μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα για να μεταβολισθεί.

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως όσοι ξεκινούν να τρώνε πριν τις 8:30 το πρωί, έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και μεγαλύτερη ινσουλινοαντοχή, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Μάριαμ Άλι του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν στοιχεία για 10.575 άτομα, που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το συνολικό χρόνο μέσα στη μέρα που έτρωγαν (από το πρωινό έως το βραδινό): λιγότερο από δέκα ώρες, 10 έως 13 και περισσότερες από 13. Επίσης δημιουργήθηκαν έξι υποκατηγορίες ανάλογα με το αν κάποιος ξεκινούσε να τρώει πριν ή μετά τις 08:30 το πρωί.

«Βρήκαμε ότι όσοι αρχίζουν να τρώνε νωρίτερα στη διάρκεια της μέρας, έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και μικρότερη ινσουλινοαντίσταση, άσχετα με το αν περιορίζουν το εύρος της λήψης τροφής σε λιγότερες από 10 ώρες ή "απλώνουν" το φαγητό τους σε πάνω από 13 ώρες καθημερινά», δήλωσε η δρ Άλι.

Η σχετική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο διαδικτυακό ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Μοιραστείτε το