Ποια ευχάριστη συνήθεια βοηθά τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ύπνου;

Tα προβλήματα και οι διαταραχές του ύπνου είναι συχνά στους ηλικιωμένους, καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της καθημερινότητάς τους αλλά και να προκαλέσουν βλάβες στη γνωστική λειτουργία και στη σωματική υγεία τους.

Στοιχεία από μια νέα μετα-ανάλυση αποδεικνύουν πως κάποια είδη μουσικής μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πάσχουν από τέτοιου είδους προβλήματα, να τα αντιμετωπίσουν με φυσικό τρόπο και να αποκοιμηθούν χωρίς να καταφύγουν σε φάρμακα. Στην τελική ανάλυση, πέντε τυχαιοποιημένες δοκιμές πληρούσαν τα κριτήρια των ερευνητών, στις οποίες συμμετείχαν άνθρωποι άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ειδικών, οι γηραιότεροι ενήλικες που άκουγαν μουσική είχαν σημαντικά καλύτερη ποιότητα ύπνου από εκείνους που δεν άκουγαν μουσική. Επίσης, οι ηλικιωμένοι που άκουγαν χαλαρή μουσική που τους ηρεμούσε, είχαν σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου από όσους άκουγαν πιο ρυθμικά μουσικά κομμάτια. Τέλος, τα ευρήματα έδειξαν ότι η ακρόαση μουσικής για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

«Η παρέμβαση της μουσικής είναι μια αποτελεσματική στρατηγική και απλή στη χορήγησή της από έναν πάροχο φροντίδας ή εργαζόμενο στην υγεία. Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των θεραπειών που συστήνονται στους γηραιότερους ενήλικες που πάσχουν από διαταραχές ύπνου, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάγκη εξάρτησής τους από ηρεμιστικά και φαρμακευτική αγωγή για τον ύπνο», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό έντυπο «Journal of the American Geriatrics Society».

Μοιραστείτε το