Σακχαρώδης διαβήτης: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι πάσχουν από στεφανιαία νόσο

Όσοι πάσχουν από στεφανιαία νόσο θα πρέπει να είναι ενήμεροι πως κινδυνεύουν από σακχαρώδη διαβήτη και μάλιστα αυτό το ενδεχόμενο είναι τρεις φορές πιθανότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από την Γαλλία, σχεδόν το 30% των ασθενών με στεφανιαία έχουν διαγνωσμένο διαβήτη, έναντι ποσοστού μόνο 9% στον γενικό πληθυσμό.

Πώς διεξήχθη η έρευνα και σε ποια συμπεράσματα οδήγησε

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Εμανουέλ Βιντάλ-Πετιό του Νοσοκομείου Bichat-Claude Bernard του Παρισιού ανέλυσαν στοιχεία για 32.694 ασθενείς με χρόνια στεφανιαία σύνδρομα από 45 χώρες διαφόρων ηπείρων, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος πενταετίας. Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ασθενών με στεφανιαία νόσο εκείνοι με διαβήτη είχαν 38% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς επίσης 28% μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό (και στην Ευρώπη). Γενικότερα, οι καρδιοπαθείς με διαβήτη είχαν χειρότερη έκβαση της υγείας τους στο μέλλον.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η μεγάλη μάστιγα της εποχής, δηλ. η παχυσαρκία, διαδραματίζει και σε αυτή την περίπτωση αρνητικό ρόλο. "Η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι κοινοί παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη και την καρδιοπάθεια. Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για βελτίωση της διατροφής και την αύξηση της άσκησης, παγκοσμίως. Οι χώρες που πλήττονται χειρότερα από τον διαβήτη βρίσκονται, επίσης, στο επίκεντρο της επιδημίας παχυσαρκίας", δήλωσε η Βιντάλ-Πετιό.

"Ο καθένας μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη με έλεγχο του βάρους του και σωματική άσκηση. Ιδίως εκείνοι με καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη χρειάζονται έναν δραστήριο τρόπο ζωής και μία καλή διατροφή για να προστατεύσουν την υγεία τους. Επίσης, κρίσιμο είναι το κόψιμο του καπνίσματος, καθώς βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερίνης", πρόσθεσε.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό "European Journal of Preventive Cardiology" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Μοιραστείτε το