Έρευνα: Yπάρχει σχέση μεταξύ αποβολών και κινδύνου πρόωρου θανάτου

Οι αποβολές δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο καθώς υπολογίζεται πως ένα ποσοστό μεταξύ 10%-20% όλων των κλινικά αναγνωρισμένων εγκυμοσυνών καταλήγουν σε αποβολή. Μια νέα μελέτη συνδέει την αποβολή με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, κυρίως από  καρδιαγγειακή νόσο. Ο κίνδυνος φαίνεται πως είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που είχαν αποβολή νωρίς στη ζωή τους ή που έκαναν διαδοχικές αποβολές.

Οι λεγόμενες "αυθόρμητες" αποβολές είναι συχνές και εκτιμάται ότι αποτελούν το 12% έως 24% όλων των κυήσεων. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το ιστορικό αποβολών με μεγαλύτερο κίνδυνο για υπέρταση, καρδιαγγειακές νόσους και διαβήτη τύπου 2.

Πώς κατέληξαν οι ερευνητές σε αυτά τα συμπεράσματα;

Tη μελέτη υπογράφει ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρ Χόρχε Τσαβάρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal" (BMJ).

Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για 101.681 γυναίκες 25 έως 42 ετών, των οποίων η υγεία και οι εγκυμοσύνες παρακολουθήθηκαν σε βάθος 24 ετών. Στο διάστημα αυτό περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες (25,6%) είχαν τουλάχιστον μία κύηση που κατέληξε σε αποβολή, ενώ υπήρξαν 2.936 πρόωροι θάνατοι (1.346 από καρκίνο και 269 από καρδιαγγειακά αίτια).

Από την συγκέντρωση και ανάλυση των στοιχείων φαίνεται πως η θνητότητα από οποιαδήποτε αιτία ήταν παρόμοια στις γυναίκες με και χωρίς ιστορικό αποβολής, όμως ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες με τρεις ή περισσότερες αποβολές, καθώς και για όσες είχαν κάνει την πρώτη αποβολή πριν την ηλικία των 24 ετών. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως  όσες γυναίκες είχαν αποβάλει, είχαν κατά μέσο όρο 19% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς καμία αποβολή. Ειδικά η σχέση αποβολών-καρδιαγγειακών θανάτων είναι μεγαλύτερη, με τον κίνδυνο να είναι αυξημένος κατά 48%, κάτι που όμως δεν ισχύει στην περίπτωση θανάτων από καρκίνο.

Μοιραστείτε το