Έρευνα: Ποια ηλικιακή ομάδα έχει τα περισσότερα αντισώματα κατά του κορονοϊού;

Φαίνεται πως τα μικρά παιδιά, και πιο συγκεκριμένα τα παιδιά έως 10 ετών εμφανίζουν πιο ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους απέναντι στον κορονοϊό, σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλιακές ομάδες. Αυτά είναι τα συμπεράσματα μιας νέας επιστημονικής μελέτης από τις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την παθολόγο Σαρίνα Γιανγκ της Ιατρικής Σχολής Weill Cornell του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν τα αποτελέσματα 31.426 τεστ αντισωμάτων, από τα οποία περίπου 1.200 προέρχονταν από παιδιά και εφήβους, ενώ τα υπόλοιπα από ενήλικες. Από τα παιδιατρικά τεστ το 17% είχε βγει θετικό για κορονοϊό, όπως και το 19% των τεστ στους ενήλικες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα παιδιά έως δέκα ετών που είχαν αναπτύξει αντισώματα κατά του κορονοϊού, είχαν υπερδιπλάσιο αριθμό αντισωμάτων IgG σε σχέση με τους εφήβους 11 έως 18 ετών και σχεδόν εξαπλάσια επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με τους νέους 19 έως 24 ετών. Επίσης, με τη σειρά τους, οι έφηβοι αναπτύσσουν μεγαλύτερα επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με τους ενήλικες. Τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονται με την ηλικία, με τους άνω των 80 ετών να έχουν τα λιγότερα στον οργανισμό τους.

Οι επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη υποστηρίζουν πως αυτά τα ευρήματα αυτά αποτελούν μια τεκμηριωμένη εξήγηση για τον μικρό αριθμό κρουσμάτων και περιστατικών σοβαρής λοίμωξης, καθώς και τον πολύ μικρό αριθμό θανάτων από Covid-19 στην παιδική ηλικία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ισχυρή ανοσιακή ανταπόκριση των παιδιών τα προστατεύει σε σημαντικό βαθμό από τον ιό, επομένως και στην περίπτωση που μολύνονται, συνήθως δεν ταλαιπωρούνται από τα γνωστά συμπτώματα.

Μοιραστείτε το