Έρευνα: Με ποια μορφή καρκίνου συνδέεται το τεχνητό φως τη νύχτα;

Μπορεί το τεχνητό φως να έχει σχέση με την εμφάνιση κάποιου είδους καρκίνου; Όσο και αν ακούγεται περίεργο, πολλές  επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει τα επίπεδα τεχνητού φωτός τις νύχτες με τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνου του θυρεοειδούς. Μια ακόμα επιστημονική έρευνα από της ΗΠΑ, έρχεται να προσθέσει τα δικά της στοιχεία πάνω σε αυτή τη σοβαρή συσχέτιση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Κιάν Σιάο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, ανέλυσαν στοιχεία για 464.371 άτομα που παρακολουθήθηκαν επί 13 έτη κατά μέσο όρο. Τα 856 εμφάνισαν στην πορεία καρκίνο του θυρεοειδούς. Η μελέτη ανέλυσε εικόνες δορυφόρων για να εκτιμήσει τα επίπεδα τεχνητού νυχτερινού φωτισμού στους τόπους διαμονής των συμμετεχόντων.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι εκτίθεντο συστηματικά σε περισσότερα φώτα τα βράδια είχαν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, σε σχέση με εκείνους που ζούσαν στις πιο σκοτεινές περιοχές. Αποδείχθηκε επίσης πως ο κίνδυνος ήταν αναλογικά μεγαλύτερος για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τοπικό μη μεταστατικό καρκίνο του θυρεοειδούς, ενώ οι άνδρες πιο προχωρημένη μορφή της νόσου.

Οι ερευνητές  πάντως τόνισαν  πως χρειάζονται πολλά περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθούν με αξιοπιστία τα παραπάνω συμπεράσματα, ώστε να πέσει περισσότερο φως στον βιολογικό μηχανισμό που συνδέει το τεχνητό νυχτερινό φως με τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Μία πιθανή εξήγηση για την ώρα είναι το γεγονός πως το φως καταστέλλει στον οργανισμό την παραγωγή της μελατονίνης, η οποία έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, το τεχνητό φως μπορεί να διαταράξει το βιολογικό (κιρκάδιο) ρολόι, κάτι που είναι γνωστό ότι αποτελεί, γενικότερα, παράγοντα κινδύνου για καρκίνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Cancer» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

Μοιραστείτε το