Υδατάνθρακες: Oι βασικές ενδείξεις πως έχετε έλλειψη

Οι υδατάνθρακες αποτελούν ένα από τα πιο βασικά συστατικά της διατροφή μας, αν και τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι δίαιτες που τους αποκλείουν. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι υδατάνθρακες αποτελούν ένα από τα τρία βασικά και απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά, μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας.

Στο ανθρώπινο σώμα, οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη προκειμένου να απορροφηθούν από το έντερο και να εισέλθουν στη συνέχεια στην κυκλοφορία του αίματος. Η γλυκόζη είναι το καύσιμο των κυττάρων που παράγουν την απαιτούμενη ενέργεια για το σώμα μας. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων προτείνει η πρόσληψη των υδατανθράκων να κυμαίνεται από 45 ως 60 % της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.

Αν λοιπόν έχετε περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση υδατανθράκων, πιθανότατα θα παρατηρήσετε ένα από τα παρακάτω σημάδια.

Νιώθετε εξάντληση

Το πιο προφανές σημάδι είναι ότι αισθάνεστε σωματικά και πνευματικά εξαντλημένοι. Εκτός από το αίσθημα νωχελικότητας και νύστας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν επίσης πονοκεφάλους και δυσκολία συγκέντρωσης, όταν περιορίζουν σημαντικά την κατανάλωση υδατανθράκων.

Χάνετε βάρος

Οι υδατάνθρακες συγκρατούν νερό στο σώμα. Έτσι, όταν σταματήσετε να τους καταναλώνετε αρχικά θα χάνετε νερό. Στη συνέχεια βέβαια θα είστε σε θέση να χάσετε λίπος, ωστόσο αυτή η απώλεια κιλών δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή, μιας και δε γίνεται να αποκλείσετε δια βίου τους υδατάνθρακες.

Διαπιστώνετε πως είστε συνέχεια κακοδιάθετοι

Μαζί με τη δυσκολία συγκέντρωσης, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε αλλαγές στη διάθεση, ιδιαίτερα ευερεθιστότητα και κακοδιαθεσία. Πέρα από κύρια πηγή καυσίμου του εγκεφάλου, οι υδατάνθρακες αυξάνουν επίσης την παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης που βοηθά στην εξισορρόπηση της διάθεσής μας και συνδέεται συχνά με μια αίσθηση ευτυχίας και ευεξίας.

Έχετε προβλήματα με το πεπτικό σύστημα

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25 γραμμάρια. Και αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό βρίσκεται αποκλειστικά σε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες έχει συνδεθεί με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, παχυσαρκίας και παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα, ορισμένοι τύποι φυτικών ινών λειτουργούν επίσης ως προβιοτικά, ευνοώντας την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, την αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού και την πνευματική υγεία.

Δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με την προπόνησή σας

Ενώ η περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να μην είναι τόσο προβληματική για προπονήσεις χαμηλότερης έντασης (όπως η γιόγκα) που το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει καλύτερα οξυγόνο και λίπος για ενέργεια, μπορεί σχεδόν να καταστρέψει τις επιδόσεις σας στις προπονήσεις υψηλότερης έντασης. Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση υψηλότερης έντασης βασίζεται στη γλυκόζη από τους υδατάνθρακες για καύσιμα, καθώς ο οργανισμός σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια αρκετά γρήγορα χρησιμοποιώντας μόνο οξυγόνο ή λίπος.

Τι να προσέξετε στη λήψη υδατανθράκων

Αρχικά θα πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε τους καλούς υδατάνθρακες. Βεβαιωθείτε ότι το 1/4 του πιάτου σας σε κάθε γεύμα αποτελείται από καλής ποιότητας υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης (βρώμη ή καστανό ρύζι), όσπρια (φασόλια ή φακές), φρούτα (μύρτιλα ή μήλα) ή αμυλούχα λαχανικά (πατάτες). Φυσικά, μπορείτε πάντα να ζητήσετε καθοδήγηση από έναν διαιτολόγο που θα σας δώσει τις κατάλληλες πληροφορίες με βάση τον τρόπο ζωής σας και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία σας κ.α

Μοιραστείτε το