Υπέρταση και Αλτσχάιμερ: Nέα επιστημονικά δεδομένα

Η υπέρταση έχει συνδεθεί με πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας και οι ειδικοί συστήνουν να ελέγχουμε πάντα τα επίπεδά της, μέσω κατάλληλης διατροφής και άσκησης. 

Με βάση νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension, η υψηλή  αρτηριακή πίεση κατά την διάρκεια της νύχτας αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γνωρίζουμε πως, υπό φυσιολογικές συνθήκες, η αρτηριακή πίεση εκδηλώνει διακυμάνσεις κατά την διάρκεια του εικοσιτετραώρου, με τις χαμηλότερες τιμές να σημειώνονται την νύχτα που κοιμόμαστε.

Η νύχτα αποτελεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την υγεία του εγκεφάλου και την εύρυθμη λειτουργία του. Οι γιατροί αποκαλούν αυτή τη νυκτερινή πτώση της αρτηριακής πίεσης «εμβάπτιση». Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, αυτό το πρότυπο αντιστρέφεται και τότε η αρτηριακή πίεση κατά την διάρκεια της νύχτας είναι υψηλότερη από την διάρκεια της ημέρας. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «αντίστροφη εμβάπτιση» και συνδέεται με τον κίνδυνο για τις γνωστικές λειτουργίες.

«Ο κίνδυνος διάγνωσης άνοιας ήταν 1,64 φορές υψηλότερος στους άνδρες με αντίστροφη εμβάπτιση σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογική εμβάπτιση. Η αντίστροφη εμβάπτιση αύξησε κυρίως τον κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Xiao Tan, μεταδιδακτορικός και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι απειλή για όλον τον κόσμο

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη χρόνια νευροεκφυλιστική νόσο, η οποία είναι μη θεραπεύσιμη και αποτελεί την αιτία του  60% με 70%  των περιπτώσεων άνοιας. Περιγράφηκε αρχικά από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906. Κύρια κλινική εκδήλωση της είναι η διαταραχή στη μνήμη, αλλά προσβάλλονται και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες. Πρέπει να επισημάνουμε πως η νόσος Alzheimer δεν έχει σχέση με τη φυσιολογική γήρανση και λειτουργική έκπτωση του εγκεφάλου, αν και όσο μεγαλώνει κάποιος αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσει.

Μοιραστείτε το