Διατροφικές διαταραχές: Αυτές είναι οι πιο ύποπτες ενδείξεις

Oι διατροφικές διαταραχές είναι πολύ σοβαρές για την υγεία και σίγουρα χρειάζονται διερεύνηση ως προς την αιτία που τις δημιουργεί. Σε μια κοινωνία που δίνει τεράστια σημασία στην εικόνα του ατόμου, η πίεση ειδικά σε νεαρές ηλικίες είναι πολύ μεγάλη και γιγαντώνεται μέσα από τα social media. H διάγνωση του ατόμου που πάσχει από διατροφική διαταραχή, όπως π.χ η ψυχογενής ανορεξία/ βουλιμία ή η υπερφαγία άπτεται φυσικά στους ειδικούς.

Εδώ θα βρείτε κάποια ανησυχητικά σημάδια που μπορεί να γίνουν η αφορμή για να εντοπιστεί κάποιου είδους τέτοια διαταραχή και να αναζητηθεί η κατάλληλη βοήθεια:

Συχνές εναλλαγές βάρους

Οι σημαντικές και συχνές αλλαγές στο βάρος μπορεί να αποτελούν σημάδι κάποιας διαταραχής που σχετίζεται με την τροφή. Οι άνθρωποι με ανορεξία δεν μπορούν να διατηρήσουν φυσιολογικό βάρος, ενώ οι ασθενείς με βουλιμία μπορεί να είναι σε φυσιολογικά κιλά, αλλά να έχουν εμμονή με το αδυνάτισμα.

Εμμονή με τα κιλά και το βάρος

Αν κάποιος μιλάει συνεχώς για το πώς αισθάνεται με το σώμα του και ότι θέλει να χάσει μερικά κιλά, δεν σημαίνει πως πάσχει από κάποια διαταραχή. Όμως όταν αυτή η κατάσταση γίνεται εμμονή, τότε υπάρχει πιθανότητα διατροφικής διαταραχής. Οι ασθενείς με ανορεξία συνήθως δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πόσα κιλά έχουν χάσει, και εξακολουθούν να βλέπουν τον εαυτό τους ως υπέρβαρο.

Κατανάλωση υπερβολικού φαγητού

Αν ένα κοντινό σας άτομο έχει την τάση να τρώει υπερβολικές ποσότητες ανθυγιεινών φαγητών (όπως π.χ γλυκά, junk food), μπορεί να υπάρχει πρόβλημα υπερφαγίας, κατά το οποίο το φαγητό δρα χαλαρωτικά για το άτομο, αλλά μετά οι ενοχές ρίχνουν την ψυχολογία του.

Υπερβολική, εμμονική άσκηση

Η υπερβολική γυμναστική μπορεί να σχετίζεται είτε με ανορεξία, είτε με βουλιμία. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς η γυμναστική πέρα από τις αντοχές μας και αυτό που θεωρείται επιτρεπτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το σώμα μας. Είναι γνωστό πως ένα μεγάλο ποσοστό των ανορεξικών και των βουλιμικών ατόμων συνδυάζει την αυστηρή δίαιτα με ένα εξίσου αυστηρό πρόγραμμα άσκησης.

Επιδείνωση της υγείας και ανησυχητική όψη

Οι διατροφικές διαταραχές έχουν τρομακτικές συνέπειες στον οργανισμό, συνεπώς ένα άτομο που πάσχει από ανορεξία θα εμφανίζει και επιπλέον συμπτώματα κακής υγείας, όπως κόπωση, αδυναμία, χαμηλή αρτηριακή πίεση. Τα προβλήματα στον οισοφάγο είναι επίσης συνηθισμένα σε περιπτώσεις χρόνιου εμετού μετά από γεύματα. Επίσης έχει  παρατηρηθεί πως οι ανορεξικοί άνθρωποι έχουν ασυνήθιστα ξηρό δέρμα, με ξεφλούδισμα. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη λίπους και στην αφυδάτωση.

Μικρές εκδορές στα δάχτυλα του χεριού

Είναι γνωστές και ως “σημάδια Russell” και σχηματίζονται στα δάχτυλα των χεριών ατόμων, που υποφέρουν από βουλιμία. Καθώς επιχειρούν ηθελημένα να προκαλέσουν έμετο στον εαυτό τους, οι ασθενείς βάζουν τα δάχτυλα στο στόμα και στον λάρυγγά τους, για να προκαλέσουν την αυθόρμητη αντίδραση του στομάχου. Έτσι, καταλήγουν να τραυματίζουν τις αρθρώσεις των χεριών τους με τα δόντια τους, σχηματίζοντας εκδορές ή μικρές πληγές.

Τριχόπτωση

Ένα άτομο που πάσχει από διατροφική διαταραχή είναι πολύ πιθανό να μην λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, και αυτό φαίνεται στην υγεία των μαλλιών του που αρχίζουν να πέφτουν και να φαίνονται ισχνά και θαμπά. Φυσικά αυτή η ένδειξη σχετίζεται και με άλλα σημάδια, καθώς η τριχόπτωση από μόνη της είναι μια κατάσταση που μπορεί να συμβεί σε όλους κατά διαστήματα.

Το άτομο εξαφανίζεται πάντα μετά τα γεύματα

Αν το άτομο που υποπτεύεστε ότι πάσχει από διατροφική διαταραχή έχει την τάση να εξαφανίζεται μετά από κάθε γεύμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθεί να κάνει εμετό το γεύμα του—και φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που πρόκειται να σας εκμυστηρευτεί.

Μοιραστείτε το