Κάστανα - Ο βασιλιάς του χειμώνα στο πιάτο σας

Tα κάστανα είναι συνώνυμα του χειμώνα, με τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους  να είναι αρεστή στους περισσότερους και να φέρνει στο νου τα Χριστούγεννα. Γνωρίζετε πώς τα  αγαπημένα κάστανα είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διατροφή μας, με πολλά οφέλη για την υγεία;

Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον βασιλιά του χειμώνα:

  • Το κάστανο ανήκει στην κατηγορία των ξηρών καρπών. Σε αντίθεση με τους περισσότερους καρπούς όμως, έχουν πολύ περισσότερο νερό (έως και 52%) και χαμηλή σε λίπος (7,2%).
  • Τα κάστανα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και μεταλλικά άλατα όπως το κάλιο, ο φώσφορος και μικροποσότητες σιδήρου
  • Θεωρούνται μια καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών καθώς τα 100 γρ. έχουν περίπου 8,1 γραμμ. φυτικών ινών , δηλαδή το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Τα κάστανα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Μειώνουν την χοληστερόλη. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλουν στην μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης, βοηθώντας στην πρόληψη εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Επίσης περιέχουν μαγγάνιο, ιχνοστοιχείο που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και μέσου αυτού του μηχανισμού συμβάλλει στην πρόληψη της θρόμβωσης και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
  • Βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία: Περιέχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες Β που ενισχύουν την υγεία του δέρματος, παράγουν ερυθρά αιμοσφαίρια, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία. και ενισχύουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Κάνουν καλό και στα οστά: Περιέχουν χαλκό, ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για δυνατά οστά, αλλά και για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Είναι γνωστά και για την υψηλή περιεκτικότητα έχουν και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς 100 γραμμάρια περιέχουν 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη, 100% θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη.
  • Δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Να τα καταναλώνουμε βρασμένα ή ψημένα;

Γενικά, τα βρασμένα κάστανα χωνεύονται πιο εύκολα από τα ψημένα. Επίσης, θεωρείται ότι τα βρασμένα περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τα ψημένα λόγω τους περιεχομένου τους σε νερό. Πρακτικά, σε 100 γραμμάρια βρασμένων κάστανων περιέχονται 120 θερμίδες και 190 θερμίδες στην περίπτωση των ψημένων.

Μοιραστείτε το