Κορονοϊός - Ποιον αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι έγκυες;

Οι έγκυες είναι φυσικό να ανησυχούν ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19 καθώς δεν γνωρίζουν πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την εγκυμοσύνη τους μια ενδεχόμενη μόλυνση από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ οι έγκυες που μολύνονται με Covid-19, αντιμετωπίζουν περίπου 25% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Παρατηρήθηκε μάλιστα πως στις γυναίκες που μολύνονται με κορονοϊό το ποσοστό των πρόωρων τοκετών φθάνει το 13%, όταν το ανάλογο ποσοστό στις ΗΠΑ κυμαίνεται στο 10,2% επί του συνόλου του πληθυσμού.

Η προέλευση των στοιχείων και η διεξαγωγή συμπερασμάτων

Τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νόσων βασίζονται σε δεδομένα για 3.912 τοκετούς από γυναίκες με Covid-19, σε 15 αμερικανικές πολιτείες. Από τα μωρά που ελέγχθηκαν, μόνο το 2,6% είχαν κορονοϊό. Τα περισσότερα είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν μολυνθεί κατά την τελευταία εβδομάδα της κύησης.

Άλλη έρευνα σε 409.462 συμπτωματικές γυναίκες 15 έως 44 ετών, εκ των οποίων οι 23.434 ήταν έγκυες, βρήκε ότι οι έγκυες με κορονοϊό έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και διασωλήνωση, σε σχέση με τις μη έγκυες.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες που μελετούν τα χαρακτηριστικά της πανδημίας κατέληξαν πως οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρές και απειλητικές, για τη ζωή τους, επιπλοκές (αύξηση κινδύνου κατά 70%) και γι'  αυτόν τον λόγο  πρόσθεσαν την εγκυμοσύνη στον κατάλογο των καταστάσεων και παθήσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρή Covid-19.

Επισημαίνουν όμως με ψυχραιμία πως «ο απόλυτος κίνδυνος για σοβαρή έκβαση της νόσου στις γυναίκες είναι χαμηλός» αλλά όλες οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης παντού και πάντα.

Μοιραστείτε το