Καρκίνος του ήπατος - Η μικρή αλλαγή στη διατροφή που μας προστατεύει

Mια ερευνητική ομάδα από την Κίνα, πιο συγκεκριμένα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shinshu, έκανε μια σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος.

Η ανακάλυψή τους σχετίζεται με τη διατροφή, έναν παράγοντα που σχετίζεται άρρηκτα με την υγεία του ήπατος. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως με μόλις 30% λιγότερο φαγητό ή  κατανάλωση τροφής μέχρι να νιώσουμε κατά το 70% πλήρεις, μπορεί να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος εξαιτίας του ηπατικού λίπους.

Σήμερα η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ (μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος) έχει αυξηθεί παγκοσμίως και συνεχίζει με αυξητικούς ρυθμούς. Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος παρουσιάζεται όταν πάνω από το 5% του συνολικού βάρους του ήπατος αποτελείται από λίπος. Η πρόγνωση της νόσου του ήπατος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό των περιπτώσεων καρκίνου αλλά, επιπρόσθετα, και της ηπατικής κίρρωσης. Τα βασικά αίτια πίσω από αυτή την επικίνδυνη συσσώρευση είναι η ανθυγιεινή διατροφή και η καθιστική ζωή.

Πώς έγινε η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τη συχνότητα εμφάνισης ηπατικών όγκων, οφειλόμενων σε λιπώδες ήπαρ, σε ποντίκια με το γονίδιο του ιού της ηπατίτιδας C και παρατήρησαν πως η εμφάνιση καρκίνου του ήπατος μειώθηκε από 41% σε 8% σε διάστημα 15 μηνών, χάρη στον απλό περιορισμό της κατανάλωσης φαγητού.

Μολονότι η σχέση παχυσαρκίας, λίπους στο ήπαρ και ηπατοκυτταρικού καρκινώματος έχει διαπιστωθεί ερευνητικά, ο ρόλος της διατροφής δεν ήταν απόλυτα ξεκάθαρος. Η νέα μελέτη έδειξε πως η μείωση της πρόσληψης τροφής καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή -τα οποία δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων-, τη γήρανση και τη σηματοδότηση της ινσουλίνης ενώ αυξάνει την αυτοφαγία, τον μηχανισμό καθαρισμού του οργανισμού από τα κατεστραμμένα κύτταρα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Ο Δρ Naoki Tanaka, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shinshu, τόνισε πως το εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα καθώς και η οδηγία για κατανάλωση φαγητού μέχρι να νιώσουμε κατά 70% πλήρεις, μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη πολλών περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος που οφείλονται στη συσσώρευση λίπους στο συγκεκριμένο όργανο.

Αξίζει να σημειωθεί πως και σε τρεις άλλες δικές του μελέτες στα ίδια πειραματόζωα, διαπιστώθηκε πως μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, κορεσμένα λιπαρά και trans-λιπαρά αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης όγκων του ήπατος, ενώ κατέστη σαφής και ο μηχανισμός με τον οποίο συμβαίνει αυτό. Επομένως, κατά την υπόθεση του Δρ Tanaka, τόσο η ποσότητα λιπαρών αλλά και η «ποιότητά» τους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου, κάτι που ελπίζει να αποδείξει με μια σειρά νέων σχετικών μελετών.

Μοιραστείτε το