Ορθοστατική υπόταση, μήπως συμβαίνει και σε εσάς;

Η ορθοστατική υπόταση είναι μια συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από την μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, όταν το άτομο βρίσκεται σε όρθια θέση και οφείλεται στο γεγονός πως έχει ελαττωθεί η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Το βασικό σύμπτωμα της ορθοστατικής υπότασης είναι η ζάλη και η τάση για λιποθυμία την στιγμή που κάποιος προσπαθεί να σταθεί όρθιος με αποτέλεσμα ορισμένες φορές η πάθηση να είναι επικίνδυνη και για τραυματισμούς. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ασθενής ενδέχεται να νιώσει ναυτία, αποπροσανατολισμό ή την αίσθηση πως χάνει την όρασή του. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν μόλις ξαπλώσει για λίγο ή καθίσει ξανά κάτω.

Ποιες είναι οι αιτίες της ορθοστατικής υπότασης ;

Η προχωρημένη ηλικία και η απορύθμιση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται στα ηλικιωμένα άτομα είναι μια πιθανή και συχνή αιτία. Υπάρχουν οι περιπτώσεις όπου η ορθοστατική υπόταση αποτελεί αποτέλεσμα οργανικού νοσήματος (όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης) ή μια παθολογικής κατάστασης (παρενέργεια από λήψη φαρμακευτικής αγωγής). Άλλες αιτίες της πάθησης περιλαμβάνουν την αφυδάτωση, την εγκυμοσύνη, την αναιμία, τη παρατεταμένη ακινησία, τις ασθένειες του ενδοκρινολογικού συστήματος, τα καρδιολογικά προβλήματα ή την λήψη ακατάλληλων ουσιών που λαμβάνονται παράλληλα με την θεραπεία για την αρτηριακή πίεση (π.χ αλκοόλ).

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Tπρώτο βήμα για να διαπιστωθεί ή όχι αν πάσχετε από ορθοστατική υπόταση είναι φυσικά ο έλεγχος από τον γιατρό σας, ο οποίος θα μετρήσει την αρτηριακή πίεση όταν είστε ξαπλωμένοι, καθισμένοι και όρθιοι για να διαπιστώσει αν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις

Για μια πιο έγκαιρη διάγνωση ενδεχομένως να σας υποβάλλει σε ειδικές εξετάσεις όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το οποίο θα ελέγχει τον ρυθμό της καρδιάς σας ή το γνωστό Holter, δηλ. η φορητή συσκευή που θα εφαρμόσει επάνω στο σώμα σας για 24 ώρες και θα μετράει τον καρδιακό σας ρυθμό. Άλλες σχετικές εξετάσεις περιλαμβάνουν το ηχοκαρδιογράφημα, μία υπερηχογραφική εξέταση της καρδιάς .

Τελικά πώς αντιμετωπίζεται η ορθοστατική υπόταση;

Την αιτία και το στάδιο που βρίσκεται η πάθηση μπορεί να την διαγνώσει μόνο ο γιατρός σας και από εκεί και πέρα να συστήσει ανάλογη φαρμακευτική αγωγή. Εσείς μπορείτε να υιοθετήστε ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητα που σίγουρα θα σας βοηθήσουν.

Αυτές είναι:

  • Αποφύγετε την αφυδάτωση με την ελλιπή λήψη υγρών, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Αν δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας , αυξήστε την λήψη άλατος
  • Μην σηκώνεστε απότομα από κατάσταση ηρεμίας
  • Μην κάθεστε σταυροπόδι
  • Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά που «χαλαρώνουν» τα αιμοφόρα αγγεία και συμβάλλουν στην υπόταση
  • Αποφύγετε τα πολύ ζεστά ντους καθώς το ζεστό νερό διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.
  • Αν χρειαστεί φορέστε ειδικές κάλτσες συμπίεσης που μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό σας
  • Μην στέκεστε όρθιοι πολύ ώρα
  • Όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι, μην βιάζεστε αλλά καθίστε για 1-2 λεπτά, πριν σηκωθείτε .
Μοιραστείτε το