Ποιες τροφές μας βοηθούν ώστε να μη παχύνουμε καθώς μεγαλώνουμε;

Έχουμε όλοι διαπιστώσει πως, καθώς περνάνε τα χρόνια, η σχέση μας με τον μεταβολισμό αλλάζει και τα πράγματα δυσκολεύουν, ειδικά αν θέλουμε να αδυνατίσουμε. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις ορμονικές αλλαγές που αναπόφευκτα συμβαίνουν με τις αλλαγές των δεκαετιών στη ζωή μας, τότε τα πράγματα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα.

Οι καλές συνήθειες, όπως η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση, μπορούν να συνεισφέρουν στη διαχρονική προσπάθειά μας να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, με τη βοήθεια και άλλων υγιεινών συνηθειών (π.χ αποφυγή αλκοόλ).

Μια επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, έδειξε τις τροφές εκείνες που μπορούν να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε μακριά τα κιλά που συσσωρεύονται με την ηλικία. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 124.086 ανδρών και γυναικών περιλάμβανε την παρακολούθηση των συμμετεχόντων επί 24 χρόνια, ενώ ανά τετραετία συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και ανά διετία ανέφεραν το σωματικό τους βάρος. Κατά την έναρξη της περιόδου παρακολούθησης η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 36,3 έως 48,5 έτη.

Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προστατεύει από την συσσώρευση περιττών κιλών. Πιο ειδικά, καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθεια διατήρησης του κανονικού βάρους, είχαν τα φρούτα και τα λαχανικά που είχαν υψηλές περιεκτικότητες σε φλαβονοειδή, και ειδικότερα σε τρία είδη: ανθοκυανίνες, φλαβονόλες, και τανίνες.

Τι είναι αυτά τα συστατικά και τι μας προσφέρουν;

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία περιέχουν σε διάφορες συγκεντρώσεις τα περισσότερα τρόφιμα φυτικής προελεύσεως. Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι ανθοκυανίνες είναι οι φυτοχημικές ουσίες που προσδίδουν χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε ή μωβ χρώμα σε φρούτα και λαχανικά, όπως τα μπλε μούρα, τα μαύρα και κόκκινα σμέουρα, τα βατόμουρα, οι μαύρες και κόκκινες σταφίδες, οι φράουλες, τα κόκκινα σταφύλια, το κόκκινο λάχανο κ.λπ. Στην εν λόγω μελέτη, οι ανθοκυανίνες που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες προέρχονταν κυρίως από βατόμουρα και φράουλες.

Αντίστοιχα, τα άλλα φλαβονοειδή υπάρχουν σε αφθονία σε φρούτα και λαχανικά όπως το κρεμμύδι, το μπρόκολο, τα μήλα, τα κεράσια, τα μούρα και το τσάι, αλλά στην συγκεκριμένη μελέτη προέρχονταν κυρίως από το τσάι και τα μήλα.

Ο όρος “τανίνη” αναφέρεται σε μια ομάδα χημικών αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες προέρχονται από διάφορες φυτικές τροφές. Μήλα, κεράσια, μούρα αλλά και το τσάι μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας να κρατήσει τις ισορροπίες.

Μοιραστείτε το