Έρευνα: Aυτή η βιταμίνη και οι χαμηλές θερμοκρασίες σχετίζονται με την καύση λίπους

Αν έχετε σκοπό να χάσετε βάρος, οι κρύοι χειμερινοί μήνες μπορούν να γίνουν σύμμαχός σας. Μια νέα μελέτη έδειξε πως οι χαμηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη πρόσληψη μιας συγκεκριμένης βιταμίνης, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά  με την καύση λίπους.

H συγκεκριμένη έρευνα διερεύνησε τις επιπτώσεις που είχαν οι κρύες θερμοκρασίες και η εν λόγω βιταμίνη στην μετατροπή του λευκού λίπους, όπου αποθηκεύονται οι υπερβολικές θερμίδες, σε φαιό (καφέ) λίπος, το οποίο “διεγείρει την καύση λίπους και την παραγωγή θερμότητας”. Καλό είναι να γνωρίζετε πως το 90% των εναποθέσεων λίπους του ανθρώπινου σώματος είναι λευκό λίπος που αποθηκεύεται στην κοιλιά, στους γλουτούς και στους άνω μηρούς.

Τι έδειξε η μελέτη

Με βάση την ανάλυση των ευρημάτων, οι κρύες θερμοκρασίες αύξησαν τα επίπεδα της βιταμίνης Α, η οποία βοηθάει στην μετατροπή του λευκού σε καφέ λίπος, διεγείροντας έτσι την καύση λίπους. Όμως, πώς εξηγείται αυτή η συσχέτιση;

Ξέρουμε πως η βιταμίνη Α αποθηκεύεται στο ήπαρ. Όταν τα ποντίκια-πειραματόζωα στην μελέτη τέθηκαν σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι αυξήσεις της βιταμίνης Α και μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει ρετινόλη και μεταφέρει την βιταμίνη Α στο αίμα, οδήγησαν σε υψηλότερο ρυθμό καύσης λίπους. Το αποτέλεσμα ήταν να μετατραπεί το λευκό λίπος σε καφέ επειδή το σώμα προσπαθούσε να διατηρηθεί ζεστό.

Αντιθέτως, όταν αυτή η πρωτεΐνη της βιταμίνης Α, που δεσμεύει τη ρετινόλη, μπλοκαρίστηκε στα ποντίκια, το λευκό λίπος δεν μετατράπηκε σε καφέ και τα ποντίκια δεν μπορούσαν να προστατευθούν από το κρύο.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η μελέτη τους, σε συνδυασμό με άλλα παρόμοια ερευνητικά δεδομένα, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της παχυσαρκίας και της πρόσληψης υπερβάλλοντος βάρους.

Ωστόσο, ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Florian Kiefer από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, προειδοποίησε ενάντια στην υπερβολική λήψη βιταμίνης Α μέσω συμπληρωμάτων σε μια προσπάθεια να χάσει κάποιος το περιττό βάρος: "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του λιπώδους ιστού και επηρεάζει τον ενεργειακό μεταβολισμό. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων συμπληρωμάτων βιταμίνης Α, εάν δεν συνταγογραφούνται, επειδή είναι κρίσιμο η βιταμίνη Α να μεταφέρεται στα κύτταρα την κατάλληλη στιγμή. Ανακαλύψαμε έναν νέο μηχανισμό με τον οποίο η βιταμίνη Α ρυθμίζει την καύση των λιπιδίων και την παραγωγή θερμότητας σε ψυχρές συνθήκες. Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις που εκμεταλλεύονται αυτόν τον συγκεκριμένο μηχανισμό".

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Metabolism

Μοιραστείτε το