Ανοργασμία: Νέα συμπεράσματα νευροανατομίας για τους άνδρες

H περίπτωση της ανδρικής ανοργασμίας έγινε το αντικείμενο έρευνας μιας ομάδας Αμερικανών ερευνητών από τη Mayo Clinic και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, η οποία μελέτησε εκτενώς τη σεξουαλική ανατομία και νευροανατομία προκειμένου να αναζητήσουν τα αίτια της ανοργασμίας στο ανδρικό φύλο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ανδρικός οργασμός είναι αποτέλεσμα μιας λεπτής ισορροπίας ανάμεσα στη λειτουργία του παρασυμπαθητικού συστήματος, το οποίο ελέγχει σωματικές λειτουργίες σε κατάσταση χαλάρωσης, και τη λειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο ελέγχει την αντίδραση του οργανισμού όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κινδύνους ή βρισκόμαστε κάτω από έντονη πίεση.

Με βάση αυτό το συμπέρασμα, η σεξουαλική δυσλειτουργία στον άντρα προκύπτει όταν υπάρχει ανισορροπία ανάμεσα στα δύο αυτά επιμέρους συστήματα. Ενδεικτικά, σε άντρες που αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης, παρατηρείται υπερδραστηριοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και παράλληλη υποδραστηριοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Η Δρ Ελίζαμπεθ Έμχαρντ, μία εκ των βασικών συντακτών της νέας μελέτης αναφέρει επίσης πως ο οργασμός είναι μεν αποτέλεσμα και της ψυχολογίας, και της ερωτικής «χημείας» ανάμεσα σε δυο συντρόφους, ωστόσο τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ανθρώπινη σεξουαλικότητα έχει και βιολογικό υπόβαθρο. Με βάση αυτή την παραδοχή, οι  σεξουαλική μας συμπεριφορά μάλλον είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία, σε σχέση με  ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Clinical Anatomy».

Μοιραστείτε το