Πώς το μεγάλο βάρος του νεογέννητου βρέφους σχετίζεται με την καρδιακή λειτουργία;

Το βάρος ενός βρέφους όταν γεννιέται και η σχέση του με τα μελλοντικά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν , μελέτησε μια ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Δρ. Songzan Chen από το Πανεπιστήμιο Zhejiang της Κίνας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως κάποιοι άνθρωποι που γεννιούνται με βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιολογικό κίνδυνο για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα;

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για 321.223 άτομα που συμμετείχαν σε γονιδιακή μελέτη προκειμένου να εντοπίσουν 132 γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με το βάρος γέννησης. Στη συνέχεια, εντόπισαν ποιες από αυτές τις μεταβλητές παίζουν κάποιο ρόλο στην κολπική μαρμαρυγή χρησιμοποιώντας δεδομένα από 537.409 συμμετέχοντες σε άλλη μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή, εκ των οποίων οι 55.114 έπασχαν από τη νόσο ενώ οι 482.295 όχι.

Για να πραγματοποιηθεί η, φυσικά, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, οι 132 γενετικές μεταλλάξεις κατανεμήθηκαν τυχαία σε 537.409 συμμετέχοντες τη στιγμή της σύλληψης, προσθέτοντας στον καθένα από αυτούς κάποια γραμμάρια στο βάρος γέννησης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό ανάμεσα στο βάρος γέννησης και την κολπική μαρμαρυγή. Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων, το μεγάλο βάρος γέννησης σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής αργότερα στη ζωή. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες με βάρος γέννησης περίπου 482 γραμμάρια πάνω από τον μέσο όρο (3.397 γραμμάρια) είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή του καρδιακού ρυθμού.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής στην ενήλικη ζωή μπορεί να είναι υψηλότερος για τα πιο μεγάλα νεογέννητα (πάνω από 4 κιλά) σε σχέση με εκείνα με φυσιολογικό βάρος γέννησης. Η αποτροπή του αυξημένου βάρους γέννησης θα μπορούσε να αποτελέσει έναν καινοτόμο τρόπο αποφυγής της κολπικής μαρμαρυγής στο παιδί, για παράδειγμα μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικών εξετάσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά για τις γυναίκες που είναι υπέρβαρες, παχύσαρκες ή πάσχουν από διαβήτη. Επιπλέον, οι άνθρωποι που γεννιούνται με αυξημένο βάρος πρέπει να υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης διαταραχών του καρδιακού ρυθμού», εξηγεί ο Δρ. Songzan Chen.

Λίγα λόγια για την κολπική μαρμαρυγή

Πρόκειται για μια πολύ συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, η οποία υπολογίζεται πως επηρεάζει περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με τη λειτουργία της καρδιάς .Η σχέση ανάμεσα στο βάρος γέννησης και την κολπική μαρμαρυγή είναι αμφιλεγόμενη, γι’αυτό και η παρούσα μελέτη διερεύνησε την αιτιώδη επίδραση του βάρους γέννησης στον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση για τα καρδιακά ζητήματα "European Heart Journal".

Μοιραστείτε το