Παχυσαρκία και υπέρταση κάνουν ακόμα και πιο επικίνδυνη την απειλή του Covid-19

Ο συνδυασμός παχυσαρκίας και υπέρτασης είναι πολύ επικίνδυνος για όσους νοσήσουν από Covid-19 καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν -μεταξύ άλλων- στην Ετήσια Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Παχυσαρκίας, Διαβήτη και Ασθενών Υψηλού Κινδύνου (Working Group on Obesity, Diabetes and the High Risk Patient) της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης (European Society Of Hypertension), που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική (8-11/10/2020).

Στη συνάντηση, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπισης παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και την υπέρταση, ενώ μεγάλη έμφαση δόθηκε στον συσχετισμό των παθήσεων με την Covid-19. Παράλληλα τονίστηκε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης.

Τα περισσότερα προβλήματα υγείας επιδεινώθηκαν μέσα στην πανδημία

«Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας των πολιτών στις χώρες που επλήγησαν απ' αυτήν. Τα προβλήματα υγείας χειροτέρεψαν, καθώς οι πολίτες είτε δεν είχαν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που επιβαρύνθηκαν ή κατέρρευσαν, είτε με δική τους ευθύνη ανέβαλαν την αντιμετώπισή τους, εξαιτίας του νέου κορονοϊού" κατέληξαν οι ειδικοί.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι ενώ εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα, φοβούμενοι να επισκεφθούν κάποια νοσηλευτική μονάδα, παραμέλησαν την υγεία τους.  Αλλά και όσοι είχαν χρόνια προβλήματα υγείας, ανέβαλαν την επίσκεψή τους στον γιατρό λόγω της πανδημίας, με συνέπεια να υποστούν σοβαρές συνέπειες και επιπλέον επιβάρυνση της υγείας τους.

"Οι δυσάρεστες συνέπειες όμως δεν σταματάνε εδώ καθώς και στον τομέα της πρόληψης, όμως, η εικόνα είναι δυσμενής. Στην ετήσια συνάντηση επισημάνθηκε πως πολλοί ήταν οι Ευρωπαίοι πολίτες που σταμάτησαν  τα τακτικά τσεκ απ, φοβούμενοι να απευθυνθούν σε υπηρεσίες υγείας, όπως ιατρεία και νοσοκομεία, λόγω της Covid-19», δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ και επικεφαλής του Working Group της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης, κ. Βασίλειος Κώτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  η περίοδος του lockdown άφησε τα σημάδια της στη σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία. Η επίδραση του εγκλεισμού στον ψυχισμό φαίνεται πως δεν ήταν ίδια για όλους καθώς πολλοί ήταν αυτοί που αγχώθηκαν υπερβολικά από την απομόνωση. Οι συνέπειες είναι όμως και μακροπρόθεσμες, αφού έρευνες δείχνουν υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και άγχους σε πολλές ομάδες πληθυσμού, ακόμη και για αρκετό καιρό μετά τον τερματισμό της κοινωνικής απομόνωσης. Τα ποσοστά αυτά αφορούν και νεαρές ηλικίες που δεν βγήκαν αλώβητες από την ψυχολογική πίεση της καραντίνας.

Μοιραστείτε το