Έρευνα: Πώς συνδέονται οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο;

Κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστούν αρκετές επιπλοκές, ορισμένες μάλιστα μπορεί να αποβούν εξαιρετικά σοβαρές και επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή του βρέφους και της μητέρας.  Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η προ εκλαμψία, ο διαβήτης κύησης και ο πρόωρος τοκετός μπορεί να γίνουν αφορμές για αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού αργότερα στη ζωή της γυναίκας.

Στον κίνδυνο αυτόν συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες, όπως η πρόωρη έναρξη της εμμηνόρροιας (περιόδου) κατά την εφηβεία, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών επί χρόνια, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η πρόωρη εμμηνόπαυση.

Τα επιστημονικά αυτά συμπεράσματα προέρχονται από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, η οποία και δημοσίευσε το σύνολο των ερευνητικών στοιχείων στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ).

ΟΙ ειδικοί αξιολόγησαν όλες τις έως τώρα συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις ερευνών (συνολικά 32) σχετικά με τη σχέση του αναπαραγωγικού «προφίλ» μιας γυναίκας και του καρδιαγγειακού κινδύνου της σε βάθος δεκαετίας. Η μετα-ανάλυση των Βρετανών επιστημόνων έδειξε πως αρκετοί παράγοντες κινδύνου και επιπλοκές (πιο συγκεκριμένα πρόωρη περίοδος ή/και εμμηνόπαυση, αντισυλληπτικά, αποβολή, θνησιγένεια, προεκλαμψία, διαβήτης κύησης, πρόωρος τοκετός, γέννηση λιποβαρούς μωρού) σχετίζονται με έως διπλάσιο καρδιαγγειακό κίνδυνο για τη γυναίκα αργότερα. Ειδικότερα η προεκλαμψία τετραπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας!

Και μια παλαιότερη έρευνα που είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Circulation είχε καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Μάλιστα, με βάση εκείνα τα επιστημονικά στοιχεία, οι γυναίκες με συνδυασμό υπέρτασης και προεκλαμψίας είχαν 5,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ όσες κατά την εγκυμοσύνη τους είχαν υψηλό σάκχαρο στα ούρα τους (γλυκοζουρία), αντιμετώπιζαν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου καρδιαγγειακού θανάτου.

Οι επιστήμονες τόνισαν πως είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται υπ'όψιν το αναπαραγωγικό «προφίλ» μιας γυναίκας από την έναρξη της εμμηνόρροιας έως την εμμηνόπαυση της, και ενδιάμεσα τις εγκυμοσύνες της, όσον αφορά στην πιθανότητα να αντιμετωπίσει καρδιαγγειακό κίνδυνο, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Μοιραστείτε το