Τροφές που ο καρδιολόγος θα σας πει να αποφεύγετε

Η υγεία της καρδιάς περνάει από το πιάτο μας και οι καρδιολόγοι συστήνουν αλλαγή στη διατροφή μας ώστε να θωρακίσουμε την υγεία της καρδιάς μας, σήμερα αλλά και στο μέλλον. Φυσικά κάποιες παρασπονδίες δικαιολογούνται ανάλογα με τις περιστάσεις, ωστόσο οι καθημερινές μας συνήθειες πρέπει να μπουν σε ένα υγιεινό πλαίσιο. Τι σημαίνει αυτό; Δείτε στις παρακάτω ποιες τροφές θα σας πει ο καρδιολόγος σας να αποφεύγετε:

Επεξεργασμένα κρέατα: Μια κατηγορία τροφών που δεν σας προσφέρει τίποτα καθώς  το μπέϊκον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα και γενικά τα αλλαντικά, είναι γεμάτα κορεσμένα λιπαρά και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης είναι τρόφιμα με πολύ αλάτι και άλλες χημικές ουσίες για τη συντήρησή τους, που δεν κάνουν καθόλου καλό στην καρδιακή σας λειτουργία.

Πατατάκια:  Μπορεί να είναι ένα δημοφιλές σνακ όμως πρόκειται για τροφή με πολλά τρανς λιπαρά, αλάτι και υδατάνθρακες. Μελέτη διαπίστωσε ότι το 99,2% των ανθρώπων παγκοσμίως καταναλώνουν πάνω από 2.000 χιλιοστόγραμμα νατρίου κάθε μέρα, την ώρα που οι περισσότεροι Οργανισμοί Υγείας συστήνουν η ημερήσια κατανάλωση νατρίου να μην υπερβαίνει τα 1.500 χιλιοστόγραμμα. Ένας στους 10 θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια σχετίζεται με υπερβολική πρόσληψη αλατιού.

Κατεψυγμένα γεύματα: Πολλά από αυτά είναι πλούσια σε αλάτι  και συντηρητικά που δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας. Η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.000mg και πολλά από αυτά τα έτοιμα γεύματα έχουν πάνω από τη μισή ποσότητα, την οποία παίρνετε σε μόλις ένα γεύμα!

Κόκκινο κρέας: Οι καρδιολόγοι συμβουλεύουν να καταναλώνετε κόκκινο κρέας λίγες φορές τον μήνα, καθώς περιέχει κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι. Προτιμήστε ένα άπαχο μέρος και στο μαγείρεμα καλό είναι να  αποφεύγετε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τις βαριές σάλτσες.

Αλάτι: Είναι γνωστό ότι το αλάτι προκαλεί υπέρταση, η οποία αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου αθηροσκλήρωσης και καρδιακής νόσου. Μην κάνετε υπερβολές στα αλμυρά προϊόντα που βάζετε στο τραπέζι σας και προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση αλατιού όταν μαγειρεύετε . Αντί αλατιού, χρησιμοποιείτε περισσότερα μπαχαρικά και μυρωδικά για να κάνετε πιο εύγευστο τα φαγητό σας.

Αναψυκτικά/αναψυκτικά διαίτης: Τα κλασικά αναψυκτικά είναι γεμάτα ζάχαρη που απειλούν το βάρος σας, ένας παράγοντας που απειλή την καρδιακή υγεία, ενώ η ασπαρτάμη που περιέχουν τα αναψυκτικά διαίτης δεν είναι καλύτερη επιλογή από τη ζάχαρη ή το σιρόπι καλαμποκιού που υπάρχει στα κλασικά αναψυκτικά.

Μοιραστείτε το