Πώς το ψήσιμο του ψωμιού μπορεί να βελτιώσει την κακή ψυχολογία!

Πολλοί ειδικοί συνιστούν να δοκιμάζουμε διάφορα χόμπι και ασχολίες όταν νιώθουμε άγχος και πίεση καθώς έτσι αποσπάται η προσοχή μας, χαλαρώνουμε και διώχνουμε μακριά τις αρνητικές σκέψεις. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, η πανδημία έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση εξαιτίας του φόβου και του γενικότερου αισθήματος ανασφάλειας που επικρατεί και οι άνθρωποι αναζητούν διεξόδους για να ηρεμήσουν και να τακτοποιήσουν τις σκέψεις τους.

Ένα απλό αλλά αποτελεσματικό χόμπι που αναδείχθηκε το τελευταίο διάστημα, ειδικά στις συνθήκες της καραντίνας, είναι το ψήσιμο (ή όπως επικράτησε να λέγεται “baking”). Σύμφωνα με την επιστήμη, λοιπόν, το ψήσιμο, και κυρίως το ψήσιμο του ψωμιού, μπορεί να αποδειχθεί ως το τέλειο αγχολυτικό σε περιόδους κρίσης, με τα οφέλη της ψυχικής υγείας που αποκομίζονται από αυτό να είναι πολύ σημαντικά και βαθιά.

H Elizabeth McKay, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια εργασιακής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Napier, δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN ότι το ψήσιμο του ψωμιού αποδεικνύεται ως “ένα πολύ καλό αγχολυτικό, καθώς τόσο το ζύμωμα της ζύμης, όσο και ο σχηματισμός της σωστής φόρμας του βοηθάει στην εκτόνωση ενός μέρους της έντασής μας”.

H παρασκευή του ψωμιού είναι μια δημιουργική ασχολία καθώς ξεκινά από την διαδικασία του ζυμώματος και ύστερα ακολουθεί η διαδικασία αναμονής και φουσκώματος της ζύμης, τις επόμενες ώρες. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας φέρνει πάντα ικανοποίηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς έχουμε παρασκευάσει οι ίδιοι μια υγιεινή τροφή από για εμάς ή την οικογένειά μας, από την αρχή ως το τέλος.

Είναι σημαντικό, να θυμόμαστε, λοιπόν, σύμφωνα με την McKay, η οποία αναφέρθηκε ακόμη και στον κορονοϊό, ότι ακόμη κι αν κάτι που νιώθουμε φαίνεται απρόσιτο και δύσκολο αυτήν την στιγμή, κάποτε θα υπάρξει ένα τέλος στη δοκιμασία μας.

Τέλος, σύμφωνα με τον Michael Kocet, σύμβουλο ψυχικής υγείας και πρόεδρο στο τμήμα εκπαίδευσης συμβούλων υγείας στο The Chicago School of Professional Psychology, είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε ένα χόμπι, μια χαλαρωτική συνήθεια που μπορεί να φανεί χρήσιμη σε κάθε φάση της ζωής μας. Το ψήσιμο είναι ένας δημιουργικός τρόπος για να γεμίσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας, να χαλαρώσουμε, να κάνουμε κάτι με τα χέρια μας-μια πράξη έτσι και αλλιώς απελευθερωτική- και  τελικά να νιώσουμε την αίσθηση της ολοκλήρωσης και της δημιουργίας.

Μοιραστείτε το