Γυαλιά και προστασία από τον κορονοϊό: Ποιο ενδιαφέρον στοιχείο παρατήρησαν οι ερευνητές;

Μπορεί η μάσκα να είναι το απόλυτο μέσο για να προστατευθούμε από τον κορονοϊο, ωστόσο μια νέα μελέτη βάζει στο προσκήνιο άλλο έναν τρόπο που αποτρέπει τη διάδοσή του: τα γυαλιά. Δεν είναι τυχαίο πως, στο νοσοκομειακό περιβάλλον, τα μέτρα ατομικής προστασίας κατά την εξέταση ασθενούς με υψηλή υποψία COVID-19 ή επιβεβαιωμένου κρούσματος, περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων και τη χρήση προστατευτικών γυαλιών.

Πρόσφατη μελέτη διερεύνησε τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης γυαλιών και του κινδύνου λοίμωξης COVID-19, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Ophthalmol  (με θέμα «Association of Daily Wear of Eyeglasses With Susceptibility to Coronavirus Disease 2019 Infection»).

Στη μελέτη παρατήρησης συμπεριελήφθησαν 276 ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Suizhou Zengdu στην επαρχία Suizhou στην Κίνα κατά το χρονικό διάστημα από 27 Ιανουαρίου έως 13 Μαρτίου 2020, με μέση ηλικία τα 51 έτη (εύρος 41-58 έτη). Να σημειωθεί πως οι 16 από τους 276 ασθενείς (5.8%) φόραγαν γυαλιά για πάνω από 8 ώρες την ημέρα και όλοι είχαν μυωπία. Αντίστοιχα, το ποσοστό των πολιτών με μυωπία στην επαρχία Hubei σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες ήταν 31.5%, το οποίο ήταν αρκετά υψηλότερο από το ποσοστό των ασθενών με COVID-19 και μυωπία στον πληθυσμό της μελέτης.

Πάντως, η μελέτη δίνει κάποιες έμμεσες ενδείξεις για τη χρήση γυαλιών απέναντι στην απειλή της μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19 και δεν αποτελεί επιστημονική απόδειξη. Για «μελέτη που εγείρει την πιθανότητα ότι η προστασία των ματιών στο γενικό πληθυσμό μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι της Covid-19», έκανε λόγο η αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Λίζα Μαραγκάκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Τόνισε πάντως πως δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή να γίνει σύσταση σε όλους να φοράνε γυαλιά ή πλαστικές προσωπίδες που προστατεύουν τα μάτια, καθώς η κινεζική μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα ασθενών ενός μόνο νοσοκομείου και βρήκε απλά μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος

Οι ειδικοί συνεχίζουν να επιμένουν πως το τρίπτυχο: μάσκες-τήρηση αποστάσεων-πλύσιμο χεριών είναι η καλύτερη άμυνα που μπορεί να σταματήσει τη διάδοση του κορονοϊού.

Μοιραστείτε το