Έρευνα: Η πανδημία έκανε τα όνειρα εφιάλτες

Η νόσος Covid-19 και η πανδημία που ζει ολόκληρος ο πλανήτης σχεδόν από τις αρχές του 2020 έχουν επιδράσει καταλυτικά στη ζωή, στην καθημερινότητα αλλά και στον ψυχισμό των ανθρώπων κάθε ηλικίας.  Φινλανδοί επιστήμονες διαπιστώσαν προσφάτως πως, το στρες και η διαρκής ανησυχία από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση έχει επηρεάσει και τα όνειρα πολλών ανθρώπων, γυναικών και ανδρών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, με επικεφαλής την δρα Ανού-Κατρίνα Πεσόνεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Frontiers in Psychology», χρησιμοποίησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσουν το περιεχόμενο των ονείρων σχεδόν 1.000 ανθρώπων στη διάρκεια της καραντίνας στη Φινλανδία, η οποία διήρκεσε έξι εβδομάδες.

Τα συμπεράσματα

Οι ειδικοί κατέληξαν πως ο κορονοϊός SARS-CoV-2 είχε «μολύνει» σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό περισσότερα από τα μισά όνειρα με στοιχεία στρες και εφιάλτη. Ο αλγόριθμος υπολόγισε ότι στο 55% των ονείρων υπήρχε αγχωτικό περιεχόμενο σχετιζόμενο με την πανδημία. Οι άνθρωποι φαίνεται πως στο συνειδητό αλλά και στο υποσυνείδητο βασανίζονται από τον φόβο μόλυνσης, την αποτυχία τήρησης των αποστάσεων από τους άλλους καθώς και με καταθλιπτικά και δυστοπικά σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Όσον αφορά γενικότερα τις συνήθειες του ύπνου, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι κατά την καραντίνα κοιμούνταν περισσότερο από ό,τι πριν, ενώ το 10% είχε χειρότερες αϋπνίες και πάνω από το 25% είχαν συχνούς εφιάλτες. Μάλιστα, πάρα πολλοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν πως λειτουργούσαν καθημερινά κάτω από αμείωτο στρες και αυτό είχε επιπτώσεις και στον ύπνο καθώς ήταν αυτοί που αποδείχτηκε πως βασανίζονταν  από τους περισσότερους εφιάλτες.

Οι ερευνητές τόνισαν πως η υπολογιστική γλωσσολογική ανάλυση των ονείρων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια νέα εξέλιξη στην έρευνα των ονείρων και αναμένεται να αξιοποιηθεί ευρύτερα στο μέλλον.

Μοιραστείτε το