Έρευνα - Κορωνοϊός: Η χρήση μάσκας δεν προκαλεί προβλήματα από παγίδευση διοξειδίου του άνθρακα

Πολλά λέγονται  από τους αρνητές της μάσκας σχετικά με την επικινδυνότητα της χρήσης της, όσον αφορά τις επιπτώσεις στην αναπνευστική λειτουργία. Μία νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έρχεται να καταρρίψει τους λανθασμένους ισχυρισμούς ορισμένων , βάση των οποίων η χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει τοξικές επιπτώσεις λόγω παγίδευσης του διοξειδίου του άνθρακα της εκπνοής.

Τα στοιχεία συμπεριλήφθηκαν στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο «Αnnals of the American Thoracic Society» και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος είναι ανύπαρκτος και πώς η μη χρήση μάσκας σε ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να αποδειχτεί μια πολύ επικίνδυνη πρακτική.

Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Κάμπος του Πανεπιστημίου και του Ιατρικού Κέντρου του Μαϊάμι αξιολόγησε τα πιθανά προβλήματα από τη χρήση μάσκας τόσο σε  υγιείς όσο και σε άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), με μέση ηλικία 72 ετών, που δυσκολεύονταν περισσότερο να αναπνεύσουν.

 «Δείξαμε ότι οι συνέπειες της μάσκας είναι ελάχιστες ακόμη και σε ανθρώπους με πολύ σοβαρή δυσλειτουργία των πνευμόνων», δήλωσε ο δρ. Κάμπος. Όσο για τη δύσπνοια που νιώθουν μερικοί άνθρωποι όταν φορούν μάσκα, επεσήμανε ότι προκαλείται από τον περιορισμό στην κυκλοφορία του αέρα, αλλά δεν προκαλεί καμία τοξική επίπτωση από αυξημένο διοξείδιο. Όπως είπε, δύσπνοια μπορεί να νιώσει κανείς και όταν ανεβαίνει γρήγορα μία ανηφόρα.

Πρόσθεσε ακόμα πως μια πολύ σφιχτή μάσκα μπορεί να δημιουργήσει δυσφορία για αυτό σύστησε σε όσους έχουν πρόβλημα να μη το παρακάνουν και να αφαιρούν τη μάσκα, όταν βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας. Πρόσθεσε επίσης πως η ορθή χρήση μάσκας είναι προστατευτικό μέσο για όσους έχουν παθήσεις των πνευμόνων και πρέπει να τη φορούν διαρκώς, ακριβώς επειδή κινδυνεύουν περισσότερο από τη λοίμωξη Covid-19.

«Είναι σημαντικό να ξέρει το κοινό ότι η δυσφορία που σχετίζεται με τη μάσκα δεν πρέπει να οδηγεί σε ανυπόστατες ανησυχίες για την ασφάλειά του, καθώς η μάσκα αποδεδειγμένα βελτιώνει τη δημόσια υγεία. Σε καμία περίπτωση το κοινό δεν πρέπει να πιστεύει ότι οι μάσκες σκοτώνουν», υπογράμμισε ο Κάμπος.

Μοιραστείτε το