Έρευνα: Διαδεδομένο αντιδιαβητικό φάρμακο σύμμαχος στην πρόληψη της άνοιας;

Είναι γνωστό στους ιατρικούς κύκλους αλλά και στους διαβητικούς πως η  μετφορμίνη είναι μια εξαιρετικά διαδεδομένη φαρμακευτική ουσία για την αντιμετώπιση του διαβήτη  τύπου 2 και ένα από τα συχνότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα  παγκοσμίως.

Μια νέα έρευνα, με επικεφαλής μια ελληνικής καταγωγής ενδοκρινολόγο στην Αυστραλία, τη δρα Κατερίνα Σαμαρά, δείχνει πως οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που παίρνουν μετφορμίνη, εμφανίζουν βραδύτερη εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών τους και μικρότερη πιθανότητα άνοιας αργότερα. Πρόκειται για μελέτη παρατήρησης  (όχι κλινική δοκιμή) και υπογράφεται από επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Garvan και του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία αφορούσε 1.037 άτομα ηλικίας 70 έως 90 ετών στο Σίδνεϊ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα διαβήτη «Diabetes Care». Οι επιστήμονες που την υπογράφουν τονίζουν πως ανοίγει νέους δρόμους για τη μείωση του κινδύνου άνοιας, όχι μόνο στους διαβητικούς αλλά και στους ανθρώπους χωρίς διαβήτη, αλλά χρειάζονται περισσότερα επιστημονικά συμπεράσματα και φυσικά μια σειρά από κλινικές δοκιμές.

«Αποκαλύψαμε τις πολλά υποσχόμενες δυνατότητες ενός ασφαλούς και ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή των ασθενών που κινδυνεύουν από άνοια, καθώς και των οικογενειών τους. Για εκείνους με διαβήτη τύπου 2, η μετφορμίνη μπορεί να προσθέσει κάτι έξτρα στη συνήθη μείωση της γλυκόζης: το όφελος για τη νοητική υγεία τους», δήλωσε η δρ Σαμαρά

«Καθώς γερνάνε, οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν ένα εντυπωσιακά αυξημένο κατά 60% κίνδυνο εμφάνισης άνοιας», ανέφερε η κ. Σαμαρά. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα  δεν είναι φυσιολογικά, είναι γνωστό πως μπορεί να γίνουν η αφορμή για διάφορες μακροχρόνιες επιπλοκές, μεταξύ των οποίων η εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Όμως, όπως έδειξε η νέα έρευνα, η λήψη μετφορμίνης επιβραδύνει σημαντικά τη γνωστική εξασθένηση και μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. Μετά από έξι χρόνια θεραπείας με μετφορμίνη, οι διαβητικοί δεν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας από ό,τι οι άνθρωποι χωρίς διαβήτη. Η μετφορμίνη χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη για περισσότερα από 60 χρόνια, καθώς μπορεί να μειώσει την ποσότητα γλυκόζης που απελευθερώνεται από το ήπαρ στο αίμα και επιτρέπει στα κύτταρα του σώματος να ανταποκριθούν καλύτερα στα επίπεδα του σακχάρου. Η ουσία αυτή μπορεί  να έχει ευεργετική δράση και σε άλλες σοβαρές παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η παχυσαρκία κ.α, σύμφωνα με άλλες έρευνες.

«Η νέα μελέτη παρέχει ενθαρρυντικές αρχικές ενδείξεις ότι η μετφορμίνη μπορεί να προστατεύσει και έναντι της γνωστικής εξασθένησης και μάλιστα όχι μόνο στους διαβητικούς», τόνισε η κ. Σαμαρά, η οποία ήδη σχεδιάζει μια μεγάλη τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινική δοκιμή της μετφορμίνης σε ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου για άνοια.

"Στόχος είναι κατά πόσο μπορούμε να αναπροσανατολίσουμε αυτό το φθηνό φάρμακο με το ασφαλές προφίλ, ώστε να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης των ηλικιωμένων» τόνισε η Δρ.Σαμαρά.

Μοιραστείτε το