Νέα έρευνα: Τάμπλετ και κινητά καθυστερούν την ομιλία στα νήπια

Τα τάμπλετ και τα κινητά δεν αποτελούν μόνο απαραίτητα gadgets για τους ενήλικες αλλά έχουν μπει για τα καλά και στη ζωή εφήβων και παιδιών, ακόμα και στις πολύ μικρές ηλικίες. Καναδοί επιστήμονες  τονίζουν πως όσο περισσότερο χρόνο περνάει ένα παιδί έως 2 ετών μπροστά από μια οθόνη κινητού τηλεφώνου ή άλλης φορητής ηλεκτρονικής συσκευής, τόσο πιθανότερο είναι ότι θα αρχίσει να μιλάει με καθυστέρηση. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη με τόσο συγκεκριμένα συμπεράσματα, όσον αφορά τον χρόνο ομιλίας, καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η πολύωρη έκθεση σε τηλεόραση και κινητά/υπολογιστές μπορεί να καθυστερήσει το πότε θα μιλήσει ένα παιδί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζούλια Μα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιρειών στο Σαν Φρανσίσκο, μελέτησαν 1.077 παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως 2 ετών. Έως ότου γίνουν 18 μηνών, ένα στα πέντε παιδιά (20%) χρησιμοποιούσε κάποια οθόνη κατά μέσο όρο σχεδόν μισή ώρα καθημερινά, ενώ το 70% των παιδιών έως 18 μηνών δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ φορητή συσκευή. Για κάθε αύξηση 30 λεπτών στην καθημερινή χρήση κάποιας οθόνης, ο κίνδυνος καθυστέρησης στην έναρξη της ομιλίας αυξανόταν κατά σχεδόν 50%.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση αυτών των συσκευών δεν φαίνεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας του παιδιού,  δηλ. την επικοινωνία μέσω κινήσεων και χειρονομιών.

Η ερευνητική ομάδα επισήμανε το προφανές, δηλ. πως ολοένα περισσότερα παιδάκια καταλήγουν με μια φορητή συσκευή στα χέρια τους πριν καν αρχίσουν να μιλάνε. Αυτή η νέα κατάσταση δεν μπορεί να έχει συνέπειες σε τόσο ευαίσθητες ηλικίες, όπου η ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών είναι πολύ μεγάλη και άκρως σημαντική για την μετέπειτα ζωή του παιδιού. Τα νέα ευρήματα συνηγορούν υπέρ του να αποθαρρυνθεί η χρήση κάθε είδους οθονών από παιδιά κάτω του ενάμισι έτους και στην πορεία να γίνεται μια συνετή και, όχι συχνή , χρήση.

Μοιραστείτε το