Νέα έρευνα συνδέει την ουλίτιδα με τον κίνδυνο για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου

Η καλή στοματική υγεία είναι πολύ σημαντική για το σύνολο της υγείας μας καθώς τα βακτήρια που συσσωρεύονται στη στοματική μας κοιλότητα μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα και σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό μας.

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή που προκαλείται από την πλάκα που συσσωρεύεται στη γραμμή των ούλων και για αυτό θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση, αν διαπιστώνετε συμπτώματα όπως είναι τα κόκκινα και μαλακά ούλα που ματώνουν και υποχωρούν εύκολα, και η κακή αναπνοή.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα από το Harvard, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Gut, τα μικρόβια που μένουν μεταξύ των δοντιών και των ούλων μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου. Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες που περιλαμβάναν περίπου 150.000 άνδρες και γυναίκες.

Μέσα σε έως και 28 χρόνια παρακολούθησης διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ουλίτιδας είχαν:

  • 43% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου και
  • 52% πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου σε σύγκριση με άτομα των οποίων τα ούλα ήταν πιο υγιή.

 Οι ερευνητές τόνισαν πως ο κίνδυνος ήταν ακόμα πιο μεγάλος και σοβαρός σε άτομα με προχωρημένη ουλίτιδα που μπορεί προκαλεί ακόμα και απώλεια δοντιών.

Παρά τα σημαντικά συμπεράσματα, η ερευνητική ομάδα επισήμανε πως η μελέτη τους είναι παρατηρητική και δεν αποδεικνύει πως η ουλίτιδα προκαλεί καρκίνο αλλά τα συμπεράσματά τους  αυτά θα μπορούσαν να  συμπεριλάβουν την υγεία των ούλων ως μέθοδο αξιολόγησης του συνολικού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου.

Ο οδοντιατρικός καθαρισμός, το τακτικό βούρτσισμα , η χρήση οδοντικού νήματος και η επίσκεψη στον οδοντίατρο όταν εμφανίζεται οποιοδήποτε πρόβλημα είναι οι καλύτερες συνήθειες για υγιή δόντια και καλή υγεία, σε κάθε ηλικία.

Μοιραστείτε το