Εγκυμοσύνη και θηλασμός απομακρύνουν το ενδεχόμενο πρόωρης εμμηνόπαυσης

Η, τουλάχιστον, μια εγκυμοσύνη και ο θηλασμός προστατεύουν τις γυναίκες από την πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική έκδοση «JAMA Network Open».

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Μπερτόνε-Λάνγκτον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης-Άμχερστ ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 108.000 γυναίκες σε βάθος 26 ετών και κατέληξαν σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της υγείας τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέφεραν στη μελέτη τους πως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός (ιδίως ο αποκλειστικός επί έξι έως 12 μήνες) είναι δύο παράγοντες που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης  (δηλ. πριν από την ηλικία των 45 ετών).  Υπάρχουν πολλοί λόγοι στους οποίους οφείλεται η προωρότητα της εμμηνόπαυσης αλλά σημαντικό ρόλο παίζουν σε κάθε περίπτωση τα γονίδια. Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η έλευση της εμμηνόπαυσης στη γυναικεία υγεία είναι πολλά και ποικίλουν, όπως π.χ  τα καρδιαγγειακά προβλήματα, δερματολογικά προβλήματα, οστεοπόρωση κ.α.

Εν κατακλείδι η Δρ Λάνγκτον σημείωσε πως «η μελέτη μας έδειξε ότι γυναίκες με περισσότερες από τρεις κυήσεις, οι οποίες είχαν θηλάσει αποκλειστικά για επτά έως 12 μήνες, είχαν περίπου 32% μειωμένο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σχέση με τις γυναίκες με ίδιο αριθμό κυήσεων, που όμως είχαν θηλάσει για λιγότερο από ένα μήνα. Γυναίκες με δύο κυήσεις είχαν 16% μικρότερο κίνδυνο, ενώ εκείνες με τρεις κυήσεις είχαν μείωση κινδύνου κατά 22%».

Μοιραστείτε το