Έρευνα: Οι περιστασιακοί καπνιστές δεν διαφεύγουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα ή πνευμονοπάθειας

To κάπνισμα είναι μια εξαιρετικά βλαβερή συνήθεια, όπως όλοι γνωρίζουμε, και μόνο η διακοπή του είναι η σωστή μέθοδος για να θωρακίσουμε την υγεία μας. Αυτή την παραδοχή έρχεται να ενισχύσει μια νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία, οι περιστασιακοί ή “light καπνιστές», γνωστοί και ως «κοινωνικοί καπνιστές-social smokers», αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από πνευμονοπάθεια και σχεδόν εννεαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν καθόλου.

Τα στοιχεία της έρευνας αποδεικνύουν πως όσοι δεν καπνίζουν πολύ, δεν ξεφεύγουν από τον κίνδυνο, δηλ. όσοι καπνίζουν λιγότερα από δέκα τσιγάρα τη μέρα δεν είναι κινδυνεύουν λιγότερο από όσους καπνίζουν περισσότερα από 20 τσιγάρα τη μέρα. Επίσης, οι επιστήμονες τόνισαν ότι, σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η μείωση του τσιγάρου ή η αντικατάστασή του με ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί πραγματικά υγιεινή εναλλακτική λύση και δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση.

Η αμερικανική έρευνα και τα συμπεράσματά της

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ηλεκτρονικό διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν στοιχεία για 18.730 άτομα με μέση ηλικία 61 ετών και σε βάθος 17 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων 649 άνθρωποι πέθαναν από πάθηση των πνευμόνων (π.χ., εμφύσημα) και 560 από καρκίνο των πνευμόνων.

Μεταξύ των μη καπνιστών το ποσοστό θανάτων από παθήσεις των πνευμόνων πλην καρκίνου ήταν 1,8% και από καρκίνο των πνευμόνων 0,6%.Συγκριτικά, μεταξύ των «κοινωνικών» καπνιστών (έως δέκα τσιγάρα ημερησίως) τα αντίστοιχα ποσοστά ήσαν 3,3% και 4,7%, ενώ στους βαρείς καπνιστές (πάνω από 20 τσιγάρα τη μέρα) ήταν 10,1% και 12,9%.

Τα στοιχεία των ειδικών έδειξαν πως η  πιθανότητα ενός «κοινωνικού» καπνιστή -σε σχέση με ένα μη καπνιστή- να πεθάνει από πάθηση των πνευμόνων είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη, ενώ από καρκίνο των πνευμόνων 8,6 φορές μεγαλύτερη.

«Μπορεί κανείς να νομίζει ότι, αν καπνίζει λίγα μόνο τσιγάρα τη μέρα, αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο. Όμως, τα ευρήματα μάς δείχνουν ότι το κοινωνικό κάπνισμα είναι δυσανάλογα επιβλαβές. Το κάπνισμα είναι επικίνδυνο άσχετα με το αν κάποιος είναι βαρύς καπνιστής ή ελαφρύς. Συνεπώς, αν δε θέλετε να πεθάνετε από καρκίνο των πνευμόνων ή άλλη πάθηση των πνευμόνων, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι το κόψετε τελείως» τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Παλάβι Μπάλτε.

Μοιραστείτε το