Οθόνες και σχολικές επιδόσεις: Tι λένε οι πρόσφατες έρευνες και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Η πολύωρη χρήση κάθε είδους οθόνης, όπως π.χ η οθόνη των υπολογιστών, κινητών ή της τηλεόρασης, στα μικρά παιδιά, συνδέεται με χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αυστραλιανών επιστημόνων. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται την κατάλληλη χρονική στιγμή, καθώς η έναρξη της σχολικής χρονιάς κάνει επιτακτική την ελεγχόμενη χρήση των οθονών, ώστε τα παιδιά να ακολουθούν ένα δομημένο πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους, που θα  φέρει και καλές σχολικές επιδόσεις.

Η έρευνα δεν δαιμονοποιεί τη χρήση υπολογιστών, κινητών κ.α αλλά θέτει ένα πλαίσιο στη σχέση χρήσης οθονών και σχολικών επιδόσεων, ένα θέμα που έχει μελετηθεί λιγότερο έως τώρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχολόγο δρα Λάιζα Μούντι του Ινστιτούτου Ερευνών Παίδων Μέρντοχ της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», μελέτησαν 1.239 παιδιά ηλικίας οκτώ έως 11 ετών, συσχετίζοντας τις συνήθειες των παιδιών με τις σχολικές επιδόσεις τους σε βάθος διετίας.

Τα συμπεράσματα

Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως η παρακολούθηση δύο ή περισσότερων ωρών τηλεόραση τη μέρα σχετιζόταν με χειρότερες επιδόσεις ανάγνωσης και κατανόησης κειμένου, μια επιδείνωση που αντιστοιχούσε σε υστέρηση μάθησης κατά τέσσερις μήνες. Η χρήση υπολογιστή για πάνω από μια ώρα τη μέρα συνδεόταν με μια παρόμοια υστέρηση στο πεδίο της αριθμητικής. Από την άλλη, δεν βρέθηκε αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στα βιντεοπαιχνίδια και στις σχολικές επιδόσεις.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «η συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών συσκευών στη μάθηση των παιδιών ποτέ δεν ήταν πιο σημαντική, δεδομένων των συνεπειών της σημερινής πανδημίας, όσον αφορά το πώς τα παιδιά χρησιμοποιούν το χρόνο τους». Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μελέτη σε μαθητές Δημοτικού που δείχνει ότι όσοι κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση τηλεόρασης και υπολογιστών, έχουν σημαντική μείωση στις ικανότητες ανάγνωσης και αριθμητικής μετά από δύο χρόνια, σε σχέση με όσα παιδιά αφιερώνουν πολύ λιγότερο χρόνο στις οθόνες», σημειώνουν εύστοχα οι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη.

Μοιραστείτε το