Καρδιακή ανεπάρκεια: Πώς αυτά τα δυο εμβόλια προστατεύουν την καρδιά σας

Όσοι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να λάβουν υπ’όψιν πως τα εμβόλια για τη γρίπη και την πνευμονία μπορούν να μειώνουν τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους. Όπως έδειξε νέα έρευνα, τα συγκεκριμένα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου των ασθενών από επιδείνωση της λειτουργίας της καρδιάς τους.

Η έρευνα φέρει την υπογραφή ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, η οποία εξέτασε το ιστορικό 2,9 εκατομμυρίων ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στις ΗΠΑ. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 70 έτη και νοσηλεύτηκαν σε διάφορα αμερικανικά νοσοκομεία μεταξύ 2010 και 2014. Μόνο το 1,4% από αυτούς είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο και άλλοι τόσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της πνευμονίας.

Η ανάλυση των στοιχειών έδειξε πως τα ποσοστά θανάτου στο νοσοκομείο από επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ήταν πολύ χαμηλότερα σε όσους είχαν κάνει έστω και το ένα από τα δύο εμβόλια, συγκριτικά με όσους δεν είχαν κάνει κανένα. Ειδικότερα, στους ασθενείς που δεν είχαν κάνει κανένα εμβόλιο η θνησιμότητα ήταν 3,6%, ενώ σε όσους είχαν κάνει έστω και το ένα ήταν το ένα τρίτο (μόλις 1,3%).

Πώς εξηγούν όμως οι ειδικοί αυτά τα αποτελέσματα; Οι ερευνητές λένε ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη και η πνευμονία, επιδεινώνουν την καρδιακή ανεπάρκεια και για αυτό συνιστούν στους ασθενείς να προβούν έγκαιρα σε εμβολιασμό.

"Η έρευνά μας υποστηρίζει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών που είχαν δείξει ότι ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Υποστηρίζει επίσης τα ευρήματα ότι και τα εμβόλια για την πνευμονία τους είναι απαραίτητα. Δυστυχώς, παρά τα ευρήματα και τις συστάσεις μας προς τους ασθενείς, τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν ανησυχητικά χαμηλά", δήλωσε ο κύριος ερευνητής δρ Karthik Gonuguntla, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

Η απειλή της καρδιακής ανεπάρκειας

Η πάθηση αυτή είναι πολύ συχνή και απειλεί έναν στους πέντε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών, με τον αριθμό των ασθενών που ήδη πάσχουν από αυτήν να υπολογίζεται σε 26 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για την πάθηση όπου η καρδιά δεν δύναται να εξωθήσει το αίμα τόσο καλά, όσο χρειάζεται για να αιματώνεται φυσιολογικά ο οργανισμός. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε  οδηγεί σε συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, που προκαλεί δύσπνοια, βήχα και επιδεινώνει απειλητικά την υγεία του ασθενή

"Τα εμβόλια της γρίπης και της πνευμονίας έχουν επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα στην προστασία από αυτές τις λοιμώξεις. Αν και πολλοί τα απορρίπτουν και αρνούνται να τα κάνουν, ελπίζουμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις για τον ρόλο των εμβολιασμών στην προστασία της υγείας", υπογράμμισε ο Dr. Gonuguntla.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (European Society of Cardiology, ESC).

Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στα εμβόλια αυτά είναι σπάνιες, εκδηλώνονται μέσα σε λίγες ώρες από τον εμβολιασμό και συνήθως αντιμετωπίζονται με επιτυχία.

Μοιραστείτε το