Έρευνα για τη σωστή χρήση μάσκας: Γιατί είναι τεράστιο λάθος να μην καλύπτετε τη μύτη σας;

Η χρήση της μάσκας είναι πια αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, η ασπίδα μας ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας του covid19, αρκεί φυσικά  η εφαρμογή της να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Νέες έρευνες εξηγούν γιατί αποτελεί μεγάλο λάθος να καλύπτουμε με τη μάσκα το στόμα, αλλά όχι τη μύτη μας. Οι ειδικοί τονίζουν πως η μη κάλυψη της μύτης ισοδυναμεί με το να κυκλοφορούμε ακάλυπτοι καθώς ο κορωνοϊός εισβάλλει στον οργανισμό πολύ πιο εύκολα από τη μύτη.

«Είναι σαν να φοράτε μόνο το ένα μπατζάκι από το παντελόνι. Ούτε καν το «μισή μάσκα, μισή προστασία» δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η προστασία είναι ακόμα μικρότερη», σχολίασε ο Dr. Frederick Davis, υποδιευθυντής Επείγουσας Ιατρικής στο Ιουδαϊκό Νοσοκομείο Northwell Health/Long Island στη Νέα Υόρκη.

Τα στοιχεία προέρχονται από σχετικά έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας (UNC) και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cell και υποστηρίζει πως ο νέος κορωνοϊός μολύνει τη μύτη περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο τμήμα της αναπνευστικής οδού. Στη συνέχεια κατευθύνεται προς τον λαιμό και στους πνεύμονες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία.

Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι για να εξασφαλίσει την είσοδό του στο σώμα, ο κορωνοϊός επιτίθεται στους υποδοχείς (πρωτεΐνες) ACE2. Οι υποδοχείς αυτοί υπάρχουν σε αφθονία στον ιστό (βλεννογόνο) που επιστρώνει εσωτερικά τη μύτη. Είναι όμως λιγότεροι στα επόμενα τμήματα του αναπνευστικού. Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν πως  η μύτη τελικά είναι το πιο ευάλωτο τμήμα του αναπνευστικού στη μόλυνση από τον κορωνοϊό, άρα το να μένει ακάλυπτη είναι παράγοντας κινδύνου για ενδεχόμενη μόλυνση.

«Δυστυχώς, ο κορωνοϊός έχει μάθει να αποφεύγει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς της μύτης. Χρησιμοποιεί επίσης τον υποδοχέα ACE2 για να μολύνει αποτελεσματικά τα κύτταρά της», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Richard Boucher, καθηγητής Ιατρικής στο UNC. «Το σοβαρότερο είναι ότι τα ρινικά κύτταρα διαθέτουν την ικανότητα να παράγουν, όταν μολύνονται, εκατομμύρια κόπιες του ιού». Οι κόπιες αυτές του ιού διασπείρονται στην οροφή της μύτης με συνέπεια την απώλεια της όσφρησης. Στο στόμα μολύνοντας τους σιελογόνους αδένες, προκαλώντας ξηροστομία ενώ, αν φτάσει στους πνεύμονες, προκαλεί δύσπνοια, ακόμα και πνευμονία.

Για όλους αυτούς τους λόγους «αν θέλει κάποιος στ’ αλήθεια να μην τον μολύνει ο κορωνοϊός, πρέπει να καλύπτει και τη μύτη με τη μάσκα, ειδάλλως κοροϊδεύει τον εαυτό του»», τονίζει ο Dr. Boucher.

Μοιραστείτε το