Διαχείριση άγχους : Γιόγκα ή ψυχοθεραπεία;

H αποτελεσματική καταπολέμηση του άγχους περνάει από το ντιβάνι του ψυχοθεραπευτή ή από το yoga mat;

Σε αυτό το ερώτημα θέλησαν να απαντήσουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ναόμι Σάιμον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ψυχιατρικό περιοδικό JAMA Psychiatry, αφού συνέκριναν την γιόγκα με τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία σε ενήλικες με χρόνια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, η οποία προκαλεί νευρικότητα, αϋπνία κ.ά.

Γνωρίζουμε πως η γιόγκα μπορεί να μας βοηθήσει με την διαχείριση του άγχους, μέσω των τεχνικών της, καθώς, όπως δείχνει η αμερικανική επιστημονική έρευνα, τουλάχιστον οι μισοί ενήλικες που την ασκούν εμφανίζουν βελτίωση των συμπτωμάτων της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής. Όμως, η ψυχοθεραπεία, και συγκεκριμένα η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία, είναι ακόμη πιο αποτελεσματική, φέρνοντας αποτελέσματα στο 70% όσων καταφεύγουν σε αυτήν.

Τι έδειξε η έρευνα

Ύστερα από 12 εβδομάδες, οι 32 από τους 60 συμμετασχόντες στην ομάδα της γιόγκα (ποσοστό 54%) και οι 47 από τους 67 στην ομάδα της ψυχοθεραπείας (ποσοστό 71%) εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων άγχους. Το πρόγραμμα γιόγκα περιλάμβανε -εκτός από τις στάσεις και ασκήσεις- διαλογισμό και θεωρίες φιλοσοφίας και ψυχολογίας.

«Η γιόγκα είναι μια ασφαλής και δημοφιλής στρατηγική μείωσης του στρες, που μπορεί επίσης να καταπολεμήσει το άγχος. Όμως, στους ανθρώπους με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία» δήλωσε η δρ Σάιμον. «Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να έχουν πρόσβαση ή να πληρώσουν για ψυχοθεραπεία, οπότε η γιόγκα είναι μια εναλλακτική λύση» πρόσθεσε.

Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν, η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία είναι μια ταχείας μορφής ψυχοθεραπεία, που επικεντρώνεται στην αλλαγή των εγκαθιδρυμένων στο νου τού ασθενούς αρνητικών τρόπων σκέψης, αντιδράσεων και συμπεριφορών. Με βάση τη μελέτη, η συγκεκριμένη ψυχοθεραπεία έχει μονιμότερα οφέλη για τη μείωση του άγχους σε σχέση με τη γιόγκα.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος και τις ψυχοσωματικές προεκτάσεις του είναι πολύ σοβαρά καθώς εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάσχει από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, η οποία μπορεί να υποσκάψει σοβαρά την ποιότητα της καθημερινής ζωής και το εύρος των επιλογών ενός ανθρώπου. Συχνά γίνεται χρήση ψυχοφαρμάκων (αγχολυτικών, αντικαταθλιπτικών κ.ά.), που όμως μπορεί να έχουν αρνητικές παρενέργειες και να δημιουργήσουν νέες, πιο περίπλοκες καταστάσεις. Η ψυχοθεραπεία φαίνεται πως είναι ήδη μια εξαιρετική απάντηση απέναντι σε αυτά τα προβλήματα για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Μοιραστείτε το