Αντι-υπερτασικά φάρμακα και καρκίνος; Νέα έρευνα δίνει απαντήσεις

Mια νέα επιστημονική έρευνα καθησυχάζει όσους πίστευαν πως τα αντι-υπερτασικά φάρμακα  αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, γεγονός που δεν έχει επιστημονική βάση.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη, και πιο λεπτομερή έως τώρα μελέτη πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, μια τέτοια πιθανή συσχέτιση των εν λόγω φαρμάκων και του καρκίνου είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης εδώ και δεκαετίες, όμως τώρα φαίνεται πως έχει οριστικοποιηθεί η απάντηση απέναντι σε κάθε σχετική ανησυχία.

Η νέα έρευνα, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Έμα Κόπλαντ του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης παρουσιάστηκε στο διεθνές (ηλεκτρονικό λόγω κορονοϊού) συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. Οι ερευνητές ανέλυσαν και αξιολόγησαν στοιχεία από 31 κλινικές δοκιμές φαρμάκων για την υπέρταση, που χορηγούνταν συνολικά σε περίπου 260.000 ανθρώπους σε διάφορες χώρες.

Η μελέτη εστίασε ξεχωριστά σε πέντε φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση: τους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης, τους αποκλειστές του υποδοχέα της αγγειοτασίνης-2, τους β-αποκλειστές, τους αποκλειστές διαύλων ασβεστίου και τα διουρητικά. Στόχος ήταν να εκτιμηθεί η επίπτωση κάθε μιας κατηγορίας αυτών των φαρμάκων πάνω στον κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε είδους καρκίνου, καθώς και θανάτου από καρκίνο.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων και το γενικό συμπέρασμα ήταν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι οποιοδήποτε από τα ανωτέρω φάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και αυτό άσχετα με την ηλικία του ανθρώπου, το φύλο του, το βάρος του ή αν καπνίζει. Επίσης δεν διαπιστώθηκε αύξηση του κινδύνου καρκίνου σε πιο μακροχρόνια λήψη αντι-υπερτασικών φαρμάκων.

«Τα ευρήματα μας θα πρέπει να καθησυχάσουν το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων για την υπέρταση, αναφορικά με τον καρκίνο, κάτι που έχει ζωτική σημασία με δεδομένο το αποδεδειγμένο όφελος προστασίας αυτών των φαρμάκων έναντι των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών», δήλωσε η δρ Κόπλαντ.

Μοιραστείτε το