Το φαρμακείο των διακοπών -Όλα τα απαραίτητα για ασφαλείς διακοπές

Λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, όλοι βάζαμε στις αποσκευές μας ένα μικρό φαρμακείο πρώτων βοηθειών για κάθε μικρό  ιατρικό απρόοπτο. Φέτος, ο κορωνοϊός άλλαξε τα δεδομένα και προκάλεσε μεγάλες αλλαγές στις συνήθειες μας και στον τρόπο που σκοπεύουμε να περάσουμε το καλοκαίρι μας. Όσοι λοιπόν αποφασίζουν να ταξιδέψουν άμεσα, θα πρέπει να ενισχύσουν το μικρό τους φαρμακείο και με χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες, αντισηπτικά και γάντια μιας χρήσης.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσιος Ευγενίδης, καλό είναι να έχετε μαζί σας όλα τα παραπάνω καθώς οι μετακινήσεις σας θα γίνουν αφορμή να συγχρωτιστείτε με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Ειδικά στους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, πρέπει να συμπεριφέρεστε σαν να υπάρχει κάποιος ασθενής ή σαν να είστε εσείς ασθενείς τόσο για τη δική σας προφύλαξη όσο και όσους βρίσκονται γύρω σας.

Τι άλλο πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών μας;

«Δυστυχώς τελευταία έχουν αυξηθεί τα εγκαύματα από τον ήλιο. Πολλοί άνθρωποι έρχονται στα φαρμακεία μας έχοντας καεί και ζητώντας κάποιο προϊόν να τους ανακουφίσει», εξηγεί ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Αργύριος Αγυρόπουλος. Για αυτό τον λόγο μη ξεχάσετε τα αντηλιακά για πρόσωπο και σώμα, δικό σας και των βρεφών/παιδιών που συνοδεύετε, καθώς και κάποια καταπραϋντική αλοιφή για πιθανά εγκαύματα.

Οι εκδρομείς καλό είναι να έχουν στις αποσκευές τους και εντομοαπωθητικό, μία αντιισταμινική κρέμα, τζελ-stick για τα τσιμπήματα από κουνούπια και άλλα έντομα όπως π.χ μέλισσες ή από επαφή με μέδουσες.

Επιπλέον πρέπει να έχουν υλικά για την περιποίηση των τραυμάτων, όπως βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο και αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους και αντιβιοτική αλοιφή.

Μην ξεχνάτε και τα κοινά παυσίπονα για μικροενοχλήσεις καθώς και τα ειδικά χάπια για τη διάρροια, τη ναυτία, τον εμετό και τη δυσπεψία, ειδικά αν γνωρίζετε πως οι μετακινήσεις σας δημιουργούν τέτοιου είδους μικροπροβλήματα

«Φροντίστε να έχετε μαζί σας οφθαλμικές σταγόνες για τον ερεθισμό από τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας και τσιμπιδάκι φρυδιών το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε για να βγάλετε αγκάθια από αχινούς ή κεντρί μέλισσας», τονίζει ο κ. Ευγενίδης.

Τέλος, αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή φροντίστε να έχετε μαζί σας επαρκείς ποσότητες φαρμάκων, ειδικά αν ταξιδεύετε σε δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα μέρη.

Μη ξεχνάτε!

Δεν είναι σημαντικό μόνο να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα αλλά θα πρέπει να τα διατηρείτε και να τα αποθηκεύετε σωστά. Όσα φάρμακα χρειάζονται ειδικές θερμοκρασίες πρέπει να μεταφέρονται σε τσάντα στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες και κατόπιν να τοποθετηθούν σε ψυγείο. Θυμηθείτε πως, σε γενικές γραμμές όλα τα φάρμακα χρειάζονται φύλαξη σε δροσερές συνθήκες με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη είτε στην παραλία είτε μέσα στο αυτοκίνητο , όπου και κινδυνεύουν από αλλοίωση.

Μοιραστείτε το