Ποιο ιχνοστοιχείο θωρακίζει το αναπνευστικό και κρατά μακριά τις λοιμώξεις;

Οι έρευνες για τις ιογενείς λοιμώξεις πλήθυναν στην προσπάθεια αναχαίτισης του νέου κορωνοϊού που είναι πολύ επικίνδυνος για το αναπνευστικό σύστημα αλλά και για άλλες βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα από ομάδα ερευνητών από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Γερμανία, η επάρκεια ψευδαργύρου στον οργανισμό φαίνεται να θωρακίζει το αναπνευστικό σύστημα έναντι των ιογενών λοιμώξεων και πιθανόν και από τη νόσο COVID-19.

Πόσο σημαντικός είναι τελικά ο ψευδάργυρος; 

Πρόκειται για άκρως απαραίτητο ιχνοστοιχείο που αφορά τον μεταβολισμό και τη λειτουργία του αναπαραγωγικού, του πεπτικού και του νευρικού συστήματος, αλλά και του ανοσοποιητικού. Ειδικά σε ότι αφορά το τελευταίο ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τον πολλαπλασιασμό και την ωρίμανση των λευκών αιμοσφαιρίων (ορισμένα εξ αυτών μπορούν να εξολοθρεύουν μικροοργανισμούς, ενώ άλλα παράγουν αντισώματα). Επομένως γίνεται σαφές πως ο ψευδάργυρος συνεισφέρει σημαντικά στην αντίσταση του οργανισμού απέναντι σε λοιμώδεις ασθένειες.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Molecular Medicine», η ομάδα των ειδικών με τη συμμετοχή των κ.κ. Δημητρίου Πετράκη, Δημητρίου Σπαντίδου και Αριστείδη Τσατσάκη από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης εστίασαν στο πρόβλημα της ανεπάρκειας ψευδαργύρου που αφορά περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως.

Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε να συγκεντρώνει και να αξιολογεί δημοσιευμένα επιστημονικά στοιχεία  για τη χρήση σκευασμάτων που περιείχαν ψευδάργυρο με στόχο την αύξηση της ανοσίας και την πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων (περιλαμβανομένης της νόσου COVID-19). Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει πως ο ψευδάργυρος μπορεί να επιβραδύνει τη δουλειά της πολυμεράσης RNA (ένα ένζυμο που συνθέτει μόρια ιικού RNA) των κορωνοϊών και καταστέλλει την εξάπλωσή τους στο σώμα. Μια από τις ουσίες που διεγείρει την κυτταρική απορρόφηση του ψευδαργύρου, η χλωροκίνη, έχει ήδη χορηγηθεί σε ασθενείς με SARS-CoV-2.

Παρατηρήσεις από την ανάπτυξη άλλων ιών, όπως οι ρινοϊοί, δείχνουν ότι μια αύξηση των επιπέδων του ψευδαργύρου στα κύτταρα καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό (αναπαραγωγή) του ιού και διεγείρει την παραγωγή α-ιντερφερόνης, η οποία έχει αντι-ιική δραστηριότητα.

Γνωρίζουμε επίσης πως η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσης πνευμονίας  και πολλές παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα φάρμακα που περιέχουν ψευδάργυρο συντελούν στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας των συμπτωμάτων αλλά και στη μείωση της συχνότητας της πνευμονίας.

Επομένως, η παρούσα έρευνα δείχνει ότι η επάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα αναπνευστικών λοιμώξεων, πνευμονίας και επιπλοκών. Η αξιοποίηση αυτών των αποτελεσμάτων σε σχέση με την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού είναι ένα στοιχείο που χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση και επιστημονική τεκμηρίωση, τονίζουν οι ειδικοί που μελέτησαν το θέμα.

Μοιραστείτε το