Κορονοϊός: Νέα δεδομένα για το σπάνιο σύνδρομο στα μικρά παιδιά που θυμίζει τη νόσο Kawasaki

Το μυστηριώδες πολυοργανικό φλεγμονώδες συνδρόμου (MIS-C) που έχει εμφανιστεί σε περίπου 1.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο, το οποίο συνδέεται με τον νέο κορονοϊό, έχει γίνει αντικείμενο πολλών επιστημονικών ερευνών. Δυο νέες αμερικάνικες μελέτες δημοσιεύθηκαν στην ιατρική έκδοση «New England Journal of Medicine» και ρίχνουν περισσότερο φως σε αυτή την περίπτωση με τα αναπάντητα ερωτήματα.

Οι ειδικοί  εξέτασαν τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου σε 300 παιδιά και νέους κάτω των 21 ετών που παρουσίασαν την ασθένεια αυτή στις ΗΠΑ μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου. Τα παιδιά που εμφανίζουν το MIS-C παρουσιάζουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νόσου Kawasaki όπως πυρετός, εξανθήματα, πρησμένοι αδένες και σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις φλεγμονή στην καρδιά. Τα περιστατικά εμφανίστηκαν σε παιδιά σε διάφορές χώρες, φθάνοντας τα 1000 περιστατικά ενώ δύο παιδιά –ένα στη Γαλλία και ένα στη Βρετανία—έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Όπως αναφέρει στην έρευνα ο Μάικλ Λεβίν, καθηγητή παιδιατρικής και υγείας του παιδιού στο Imperial College του Λονδίνου, το σύνδρομο εμφανίζεται δύο με τέσσερις εβδομάδες αφού τα παιδιά προσβληθούν από την covid-19.  Θεωρείται σπάνια περίπτωση, με 2 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά και νέους κάτω των 21 ετών. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία και τις παρατηρήσεις των γιατρών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τα παιδιά των αφροαμερικανών, των ισπανόφωνων και όσων έχουν καταγωγή από τη νότια Ασία επηρεάζονται περισσότερο σε σχέση με τα παιδιά των λευκών.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα;

Aν και κάποιος θα περίμενε πως τα αναπνευστικά θα ήταν τα πιο κοινά συμπτώματα, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Περισσότερο από το 80% των παιδιών εμφανίζουν γαστροεντερικές ενοχλήσεις (δηλ.πόνο στην κοιλιά, ναυτία, εμετούς ή διάρροια) και πολλά εξανθήματα, κυρίως όσα ήταν κάτω των 5 ετών. Όλα είχαν πυρετό, συχνά για περισσότερες από τέσσερις ή πέντε ημέρες.

Το 80% εμφάνιζε προβλήματα στο καρδιαγγειακό του σύστημα, ενώ το 8% με 9% των παιδιών παρουσίαζε ανεύρυσμα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Το 80% όσων προσβλήθηκαν από το σύνδρομο αυτό χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και το 20% να λάβει αναπνευστική υποστήριξη. Το 2% πέθανε.

Ασαφής και μυστηριώδης παραμένει η αιτία

Οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με σιγουριά ποια είναι η αιτία του μυστηριώδους συνδρόμου, ωστόσο οι γιατροί εκτιμούν ότι οφείλεται σε μια λανθασμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών. Αν δοθεί πιο συγκεκριμένη απάντηση, ίσως αυτό βοηθήσει στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό και στην αντιμετώπιση των φλεγμονών που παρατηρούνται σε πολλά όργανα ενηλίκων που προσβάλλονται από την covid-19, εκτίμησε ο Λεβίν.

Μοιραστείτε το