Δυσανεξία σε τροφές : Μήπως το δέρμα θέλει κάτι να σας πει;

Μπορεί η τροφική δυσανεξία να αποτυπωθεί στο δέρμα μας; H αλήθεια είναι πως ο εντοπισμός των τροφικών δυσανεξιών έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια καθώς τα σύγχρονα διαγνωστικά τεστ μπορούν να εντοπίσουν την τροφή που τις προκαλεί. Έτσι πολλοί άνθρωποι μπορούν να μειώσουν ή και να εξαλείψουν τις συγκεκριμένες τροφές από την καθημερινή διατροφή τους.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως πολλές τροφικές δυσανεξίες εκδηλώνονται με φούσκωμα, πονοκεφάλους και συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου αλλά, μήπως ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε προσεκτικότερα το δέρμα μας;

«Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Τα προβλήματα με το δέρμα μπορεί να υποδηλώνουν πολλά πράγματα, όπως η έλλειψη ύπνου, η αφυδάτωση, η ορμονική ανισορροπία και η ρύπανση, αλλά μερικές φορές μπορεί να οφείλονται σε διατροφικές αιτίες», λέει η διατροφολόγος Rhiannon Lambert.

«Το μέτωπο και η περιοχή που μεγαλώνουν τα γένια, για παράδειγμα, έχουν πολλούς σμηγματογόνους αδένες, κυρίως στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες. Αυτοί οι αδένες αντιδρούν στα διαφορετικά επίπεδα ορμονών, τα οποία μπορεί να επηρεάζονται από αυτά που τρώμε.τροφικές δυσανεξίες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο, αλλά οι συνηθέστερες που επηρεάζουν το δέρμα είναι εκείνες που σχετίζονται με αυτοάνοσες ευαισθησίες, όπως η δυσανεξία στη γλουτένη και την λακτόζη και οι δίαιτες που τείνουν να είναι υψηλές στα επεξεργασμένα ζωικά προϊόντα»», εξήγησε με την σειρά του ο δρ. David Jack, ειδικός στην φροντίδα της επιδερμίδας.

Προσοχή στα επίπεδα σακχάρου

Σύμφωνα με τον δρ.Jack, σε πολλά άτομα που έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, ή στη γλουτένη, συνήθως υπάρχει μια αυτοάνοση συνιστώσα στην υποκείμενη αιτία, αλλά σε δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε επεξεργασμένη ζάχαρη και ζωικά λιπαρά, πιστεύεται ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν το φάσμα βακτηρίων στην επιδερμίδα και τους πόρους, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κηλίδων.

Όμως τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ίσως και να βρίσκονται πίσω  από αντιδράσεις γλυκοζυλίωσης στο δέρμα, οι οποίες αυξάνουν τη φλεγμονή, ιδιαίτερα γύρω από τους πόρους. Αυτός ο παράγοντας αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο ανάπτυξης κηλίδων στο δέρμα.

«Διαφορετικές περιοχές στο πρόσωπό σας μπορούν να συνδεθούν με διαφορετικά πράγματα. Οι κηλίδες στο μέτωπό σας συνδέονται με το άγχος, στα μάγουλα σας σχετίζονται με τη διατροφή και στο πηγούνι σας είναι μια ορμονική ανισορροπία. Εάν τα μάγουλά σας είναι καλά, ξέρετε ότι τρώτε καλά», εξήγησε η Lambert

Τι να προσέξετε για να εντοπίσετε τις τροφές που ενδέχεται να σας προκαλούν δυσανεξία:

  • Αν υποψιάζεστε πως κάποια τροφή σας προκαλεί πρόβλημα, δοκιμάστε να την βγάλετε από τη διατροφή σας για περίπου 3 εβδομάδας, προτού την επανεισάγετε για την παρακολούθηση των συμπτωμάτων.
  • Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά από φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να υποστηρίξει την αποτοξίνωση του σώματός σας.
  • Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό
  • Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που σας «βαραίνουν».
  • Το σημαντικότερο όλων: Mην κάνετε δραστικές αλλαγές στη διατροφή σας, αποκλείοντας ολόκληρες ομάδες τροφίμων ,πριν να αναζητήσετε ιατρική καθοδήγηση, καθώς μπορεί να στερηθείτε αναίτια κάποιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό.
Μοιραστείτε το