Ποιος παράγοντας σώζει περίπου 4 εκατομμύρια ζωές ετησίως;

H σωματική άσκηση είναι η καλύτερη πρόληψη για τη υγεία στο παρόν και στο μέλλον. Οι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο τονίζουν πως ο συνδυασμός άσκησης και υγιεινής διατροφής είναι πάντα ο καλύτερος οδηγός υγείας και ευεξίας, σε κάθε ηλικία.

Σύμφωνα και με νέα επιστημονικά δεδομένα από τη Βρετανία, τουλάχιστον 3,9 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι αποφεύγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως από ανθρώπους που είναι σωματικά δραστήριοι. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 4.600 άνθρωποι ηλικίας 40 έως 74 ετών αποφεύγουν τον πρόωρο θάνατο ετησίως, μένοντας σωματικά ενεργοί.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η σωματική δραστηριότητα μπορεί να ποικίλει για κάθε άνθρωπο ανάλογα με τις προτιμήσεις του και μπορεί να περιλαμβάνει από την άσκηση στο γυμναστήριο, τη συμμετοχή σε κάποιο άθλημα, τη γιόγκα ακόμα και το περπάτημα ή την κηπουρική.

Πώς διεξήχθη η έρευνα και που κατέληξαν οι ειδικοί;

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Εδιμβούργου, με επικεφαλής τη δρα Τέσα Στρέιν της Μονάδας Επιδημιολογίας του πρώτου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Global Health». Αρχικά  ανέλυσαν στοιχεία για 168 χώρες, εστιάζοντας στο ποσοστό του πληθυσμού που τηρεί τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αεροβική άσκηση ή άλλη δραστηριότητα μέτριας έως μεγάλης έντασης επί τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το ποσοστό του πληθυσμού που είναι επαρκώς σωματικά δραστήριο, ποικίλει από 33% στο Κουβέιτ έως 94% στη Μοζαμβίκη. Εκτιμήθηκε ότι, λόγω της σωματικής δραστηριότητας, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων είναι κατά μέσο όρο 15% χαμηλότερος κάθε χρόνο (14% για τις γυναίκες και 16% για τους άνδρες), από ό,τι θα ήταν χωρίς τη σωματική άσκηση. Και επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, η ανάλυση αυτών των στοιχείων έδειξε πως η σωματική δραστηριότητα σώζει περίπου 3,9 εκατομμύρια ζωές ετησίως, σε όλον τον κόσμο.

Μάλιστα αυτό το σημαντικό όφελος είναι μεγαλύτερο για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου αποτρέπονται κατά μέσο όρο 18% πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο, έναντι 14% στις ανεπτυγμένες χώρες (π.χ. στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι η σωματικά δραστήρια ζωή σώζει 140.200 ανθρώπους κάθε χρόνο).

Μοιραστείτε το