Πως ο αρνητικός τρόπος σκέψης φέρνει πιο κοντά την άνοια;

Oι αρνητικές σκέψεις δεν επηρεάζουν μόνο την ψυχολογία μας αλλά δημιουργούν και τις προϋποθέσεις για αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ και γενικότερα άνοιας, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Η μελέτη υπογράφεται από επιστήμονες της Μ.Βρετανίας (Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου-UCL), της Γαλλίας (Ιατρικό Ινστιτούτο INSERM) και του Καναδά (Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ), με επικεφαλής τη δρ. Νάταλι Μάρτσαντ του Τμήματος Ψυχιατρικής του UCL και  δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer's & Dementia.

Η πορεία της μελέτης και τα συμπεράσματά της

Οι ερευνητές μελέτησαν 360 ανθρώπους άνω των 55 ετών για δυο χρόνια και όσοι έλαβαν μέρος  αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων σχετικά με τον τρόπο σκέψης τους (βαθμός αρνητικών σκέψεων, ανησυχία για το μέλλον κ.α), καθώς επίσης για συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Παράλληλα, αξιολογήθηκε η γνωστική-νοητική λειτουργία τους (μνήμη, προσοχή, γλωσσική ικανότητα κ.ά.), ενώ υποβλήθηκαν και σε εγκεφαλικές εξετάσεις ΡΕΤ (τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων), οι οποίες μετρούν τις εναποθέσεις των πρωτεϊνών Ταυ* και αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ (όταν συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και καταστρέφουν τα κύτταρα).

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι είχαν την τάση να κάνουν αρνητικές σκέψεις, είχαν και μεγαλύτερη έκπτωση των γνωστικών και μνημονικών λειτουργιών τους σε βάθος τετραετίας, ενώ ήταν, επίσης, πιθανότερο να έχουν πλάκες αμυλοειδούς και Ταυ στον εγκέφαλο τους.

«Η κατάθλιψη και το άγχος στη μέση και την τρίτη ηλικία ήταν ήδη γνωστό ότι αποτελούν παράγοντες κινδύνου για άνοια. Η νέα μελέτη μας βρήκε ότι ορισμένα αρνητικά μοτίβα σκέψης που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να συνιστούν την υποκείμενη αιτία γιατί οι άνθρωποι με αυτές τις ψυχικές διαταραχές είναι, επίσης, πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια. Σε συνδυασμό με άλλες μελέτες που συνδέουν την κατάθλιψη και το άγχος με τον κίνδυνο άνοιας, θεωρούμε ότι οι χρόνιες αρνητικές σκέψεις επί μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας. Γι' αυτό, πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μειώσουν αυτήν την τάση», δήλωσε η δρ. Μάρτσαντ.

«Πιστεύουμε ότι ο επαναλαμβανόμενος αρνητικός τρόπος σκέψης αποτελεί έναν νέο παράγοντα κινδύνου για άνοια»  επισήμανε στη συνέχεια η Βρετανίδα ψυχίατρος.  Πώς εξηγείται αυτό; Ο επίμονος αρνητικός τρόπος σκέψης αυξάνει τους δείκτες του στρες (π.χ. υπέρταση), κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα συσσώρευσης των τοξικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, άρα και της άνοιας (της οποίας η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί τη συχνότερη μορφή).

«Οι σκέψεις μας μπορούν να έχουν βιολογικό αντίκτυπο στη σωματική υγεία μας, είτε θετικό είτε αρνητικό. Διάφορες πρακτικές, όπως ο διαλογισμός, μπορούν να βοηθήσουν να σκέφτεται κανείς θετικά και να μειώσει τις αρνητικές σκέψεις», σημείωσε ο δρ. Γκαέλ Σετελά του INSERM και του Πανεπιστημίου της Καέν-Νορμανδίας.

*Πρόκειται για  πρωτεΐνη ταυ ανακαλύφθηκε το 1975, ανήκει στις πρωτεΐνες μικρού μοριακού βάρους και βρίσκεται σε αφθονία στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Μοιραστείτε το