Ποια διατροφή μπορεί να βοηθήσει όσους άνδρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας;

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους άνδρες και η αιτία που γίνεται ανύπαρκτη ή προβληματική η ερωτική τους ζωή. Πολλές είναι οι έρευνες που αναζητούν ολοένα και περισσότερους τρόπους αντιμετώπισης του ανδρικού προβλήματος, εμπλουτίζοντας τις θεραπείες που προτείνουν οι ουρολόγοι.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition,  η διατροφή μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί συστήνουν τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, κυρίως στη μέση ηλικία. Κατά την έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50.000 άνδρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες φαγητού πλούσιου σε φλαβονοειδή την εβδομάδα, είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία.

Τι είναι όμως  τα  φλαβονοειδή;

Είναι ένας τύπος ενώσεων που βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα, ουσίες που ενισχύουν το αμυντικό μας σύστημα και το προστατεύουν από παθογόνους μικροοργανισμούς, μύκητες κ.α. Από τους κύριους τύπους φλαβονοειδών, το μεγαλύτερο όφελος έδειξαν να εξασφαλίζουν οι ανθοκυανίνες, οι φλαβανόνες και οι φλαβόνες. Υψηλή συγκέντρωση αυτών των φυτικών ουσιών απαντάται στα βατόμουρα, το μύρτιλο και τις φράουλες, όπως επίσης στα κεράσια, τα σταφύλια, τα μήλα, τα αχλάδια και τα εσπεριδοειδή.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Aedin Cassidy, καθηγητή Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο East Anglia της Αγγλίας επισημαίνει πως τα  φλαβονοειδή εμποδίζουν τη στυτική δυσλειτουργία αλλά ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως ο μηχανισμός που ευθύνεται για αυτή την θετική εξέλιξη. Σύμφωνα με ήδη παλαιότερα επιστημονικά στοιχεία, τα φλαβονοειδή μπορούν να αυξήσουν την ελαστικότητα των αρτηριών, επιτρέποντας την καλύτερη ροή του αίματος. Αυτή η κατάσταση ενισχύει και τη στύση και βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπάρχουν και άλλα σημαντικά οφέλη

Σύμφωνα με τον Δρ. Cassidy, τα φλαβονοειδή είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διατροφή μας καθώς συμβάλλουν και στην πρόληψη έναντι καρδιαγγειακών παθήσεων, γεγονός πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς πως η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί συχνά μια αρχική ένδειξη της κακής αγγειακής λειτουργίας.

Μοιραστείτε το