Γιατί να προτιμήσετε το καστανό ρύζι για τη διατροφή σας

Tο ρύζι αποτελεί βασική τροφή και συχνή διατροφική επιλογή για εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά. Οι ειδικοί της διατροφής προτείνουν να αντικαταστήσουμε το λευκό ρύζι με  προϊόντα ολικής άλεσης που περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Το καστανό ρύζι είναι μια υγιεινή επιλογή καθώς έχει δεχτεί μικρότερη επεξεργασία, διατηρώντας το πίτουρο. Αυτή η «μικρή» λεπτομέρεια είναι που στην ουσία του προσθέτει σημαντική ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

Το καστανό ρύζι έχει αυτή την χαρακτηριστική απόχρωση διότι έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία ώστε να μη χάσει το πίτουρο και έτσι να διατηρήσει μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών.

Σημαντική διατροφική αξία

 H φλούδα του καστανού ρυζιού εμπεριέχει ένα μεγάλο ποσοστό της διατροφικής αξίας του. Αυτό το καθιστά πηγή θρεπτικών συστατικών καθώς στη σύνθεση του θα βρούμε πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες.

Η περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες το κάνει πιο εύπεπτο και ελαφρύ ενώ έρευνες έχουν δείξει πως είναι μία από τις τροφές που συμβάλλουν στην πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου. Το καστανό ρύζι αποτελεί επίσης, πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και γι’αυτό τον λόγο έχει κερδίσει μια θέση στη λίστα με τις καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές.

Τι θα κερδίσετε από την κατανάλωσή του

  • Λόγω τις χαμηλής θερμιδικής του αξίας και της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι μια καλή επιλογή για να διατηρήσετε ή να μειώσετε το βάρος σας.
  • Βοηθά στην εξισορρόπηση των τιμών του σακχάρου στο αίμα και αυτό το κάνει κατάλληλο προς κατανάλωση για ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.
  • Το καστανό ρύζι διατηρεί το πίτουρο μετά την επεξεργασία, οπότε αποτελεί μέρος της «οικογένειας» των προϊόντων ολικής άλεσης που κάνουν καλό συνολικά στην υγεία μας.

Πως μαγειρεύουμε το καστανό ρύζι

Χρειάζεται σχεδόν διπλάσιο χρόνο βρασμού από το λευκό και επίσης χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Έτσι για κάθε φλιτζάνι καστανό ρύζι προσθέτουμε 2,5 φλιτζάνια νερό. Βάζουμε στην κατσαρόλα την αντίστοιχη δοσολογία νερού και αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις αρχίζει το νερό να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε το ρύζι.

Αφήνουμε να βράσει στο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία και μετά το πέρας ελέγχουμε. Ο χρόνος ποικίλει οπότε μην παραξενευτείτε λοιπόν αν χρειαστεί να περιμένετε ακόμη και μία ώρα για να βράσει. Μόλις δούμε ότι το νερό έχει απορροφηθεί, αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε καλά και κλείνουμε το καπάκι, περιμένοντας 5 λεπτά πριν να σερβίρουμε.

Μοιραστείτε το