'Ερευνα: Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και η εξάπλωση από τα τέλη του 2019

O Covid-19 μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη καθώς άλλαξε τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων, με απότομο και απρόσμενο τρόπο. Σύμφωνα με μια νέα   γενετική ανάλυση του ιού που προκαλεί την CoViD-19, η οποία ελήφθη από 7.600 ασθενείς σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύεται ότι ο ιός κυκλοφορούσε από τα τέλη της περασμένης χρονιάς και πρέπει να εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα μετά την πρώτη μόλυνση.

Η έρευνα υπογράφεται από Βρετανούς επιστήμονες που εξέτασαν μεταλλάξεις στον ιό και βρήκαν στοιχεία ταχείας εξάπλωσης, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα. "Ο ιός αλλάζει, αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει ότι επιδεινώνεται", δήλωσε στο CNN ο ερευνητής Γενετικής Francois Balloux. Η μελέτη του UCL, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Infection, Genetics and Evolution και επιβεβαιώνει ότι ο ιός εμφανίσθηκε στο τέλος του 2019, πριν διαδοθεί με ταχύτητα στον κόσμο. Ωστόσο, η μελέτη δεν κατόρθωσε να εντοπίσει το ακριβές σημείο εκκίνησης ή τον τόπο.

Ο Balloux και οι συνεργάτες του πήραν ιογενείς ακολουθίες από μια τεράστια παγκόσμια βάση δεδομένων, που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για να μοιράζονται δεδομένα. Αρχικά, έκαναν εξετάσεις σε δείγματα που ελήφθησαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και από διαφορετικά μέρη και δήλωσαν ότι δείχνουν πως ο ιός άρχισε να μολύνει τους ανθρώπους στα τέλη του περασμένου έτους.

"Αυτό αποκλείει κάθε σενάριο που υποθέτει ότι το SARS-CoV-2 ενδέχεται να κυκλοφόρησε πολύ πριν από την αναγνώρισή του και ως εκ τούτου έχει ήδη μολύνει μεγάλες αναλογίες του πληθυσμού", γράφει η ομάδα του Balloux στην έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Infection, Genetics and Evolution.

Η μελέτη εντόπισε σχεδόν 200 γενετικές μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, που σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνουν τον τρόπο με τον οποία εξελίσσεται με την διάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ωστόσο μια μερίδα γιατρών ήλπιζε πως  ο ιός κυκλοφόρησε για πολλούς μήνες και μπορεί να είχε μολύνει αθόρυβα πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι έχει αναφερθεί. Αυτό θα πρόσφερε την ελπίδα ότι ενδέχεται να υπάρχει ήδη ανοσία σε ορισμένους πληθυσμούς. "Όλοι το περίμεναν. Μαζί τους και εγώ", είπε ο Balloux. Τα ευρήματά τους όμως δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

 Κλείνοντας την αναφορά του, ο Καθηγητής τόνισε πως μια ιδιαίτερη δυσκολία στην αντιμετώπιση των ιών είναι πως ένα εμβόλιο μπορεί να μην πλέον αποτελεσματικό εάν ο ιός έχει μεταλλαχθεί. "Εάν επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στα μέρη του ιού είναι λιγότερο πιθανόν να μεταλλαχθούν, έχουμε καλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουμε φάρμακα που θα είναι μακροπρόθεσμα αποτελεσματικά", τόνισε.

Μοιραστείτε το