SiLaC: η άμεση και ανώδυνη λύση στο πρόβλημα της κύστης κόκκυγα

Γράφει ο  Δρ. Δημήτρης Μουσιώλης – Γενικός Χειρουργός, Πρωκτολόγος

Η κύστη κόκκυγα (ή τριχοφωλεακό συρίγγιο) είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα κατά μήκος του τελευταίου άκρου της σπονδυλικής στήλης, κοντά στη σχισμή των γλουτών, μονήρης ή με πολλαπλές διακλαδώσεις. Δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή. Είναι συχνότερη στους άνδρες (οι 8/10 ασθενείς), στις ηλικίες 15 έως 30 ετών και σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα.

Αν και τα αίτια δεν είναι απόλυτα σαφή, η επιστημονική κοινότητα τείνει να αποδίδει την ανάπτυξη της κύστης κόκκυγα στην παρατεταμένη καθιστική εργασία/ζωή, στην υπερβολική πίεση, στην τριβή, στον τραυματισμό της ιεροκοκκυγικής περιοχής, στην αδρανή ζωή, στην υπερβολική εφίδρωση, στην πλημμελή υγιεινή, κ.α., που ως αίτια συντελούν στην αντεστραμμένη ανάπτυξη της τρίχας, προς το εσωτερικό του δέρματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα;

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα ποικίλλουν από ήπια (στις χρόνιες κύστες), έως πολύ επώδυνα στην περίπτωση που δημιουργείται απόστημα. Συνήθως η κύστη κόκκυγα γίνεται αντιληπτή από το «λέρωμα» του εσωρούχου με αιματηρό υγρό, σύμπτωμα το οποίο μπορεί να επαναλαμβάνεται κατά διαστήματα, σε περιπτώσεις χρόνιων κυστών. Στην περίπτωση σχηματισμού αποστήματος, παρατηρείται φλεγμονή, εκροή πυώδους υγρού, με δυσάρεστη οσμή από τον πόρο του συριγγίου και έντονος πόνος που συχνά συνοδεύεται από πυρετό αλλά και γενικότερη καταβολή του ασθενούς.

Πως πραγματοποιείται η σύγχρονη διάγνωση της κύστης κόκκυγα

Η κύστη κόκκυγα μπορεί να διαγνωστεί εύκολα με βάση τα συμπτώματα και τα ευρήματα από τη φυσική εξέταση, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω απεικονιστικές ή αιματολογικές εξετάσεις.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση υπερήχων έχει συμβάλει σημαντικά στην λεπτομερή χαρτογράφηση της μορφής και της έκτασης (διακλαδώσεων) της κύστης κόκκυγα, διευκολύνοντας την πιο εντοπισμένη και αποτελεσματική θεραπεία της. 

Αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, η κύστη κόκκυγα λόγω της θέσης και της υφής της δεν μπορεί να επουλωθεί εύκολα, είναι ανθεκτική σε αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη σκευάσματα με αποτέλεσμα να καθίσταται επώδυνη, με συνεχείς υποτροπές και σημαντικές επιπτώσεις για την ποιότητα ζωής και την ψυχολογία του ασθενούς.

Πως αντιμετωπίζεται η κύστη κόκκυγα;

Σε αρχικά στάδια, η αποφυγή της πίεσης στην περιοχή, η σχολαστική υγιεινή και η χρήση αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από τα συμπτώματα και να αναστείλει την περεταίρω ανάπτυξη της κύστης.

Στην περίπτωση, όμως που έχει σχηματιστεί απόστημα, η χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος καθώς και η χορήγηση αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, κρίνονται απαραίτητα.

Η χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος δεν αποτελεί οριστική θεραπεία της κύστης καθώς το τοίχωμά της δεν αφαιρείται αλλά διανοίγεται έτσι ώστε να αφαιρεθεί το πύον και να ανακουφιστεί ο ασθενής. Καθ’ όσον η κύστη υπάρχει κάτω από το δέρμα, τείνει να υποτροπιάζει δημιουργώντας νέες φλεγμονές και συρίγγια.

Η χειρουργική θεραπεία της κύστης κόκκυγα

Για την οριστική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα η κλασσική χειρουργική συνιστά τη ριζική αφαίρεση της κύστης, των τοιχωμάτων και των συριγγίων της κύστης, και εν συνεχεία τη σύγκλιση, με μεταφορά κρημνού, ή συρραφή και καθήλωση του δέρματος και χρήση επιθεμάτων για τη σταδιακή επούλωση του τραύματος και της κοιλότητας που έχει δημιουργηθεί.

Η χειρουργική εκτομή της κύστης πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και ανεξάρτητα από το μέσο τομής (νυστέρι, διαθερμία, λέηζερ κοπής, κ.α.), συνεπάγεται έντονο μετεγχειρητικό πόνο, παρατεταμένο οίδημα, μακρά περίοδο ανάρρωσης (που συχνά υπερβαίνει τις έξι εβδομάδες και μπορεί να φτάσει και τους τρεις μήνες), παραμονή σε πρηνή θέση (μπρούμυτα), καθημερινές, επίπονες και κοστοβόρες αλλαγές και συχνές υποτροπές που απαιτούν ένα ακόμη πιο εκτεταμένο χειρουργείο.

SiLaC: η ανώδυνη και άμεση θεραπεία της κύστης κόκκυγα με laser

H ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγα με laser (SiLaC - Sinus Laser Closure) αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ανώδυνη μέθοδο θεραπείας για την κύστη κόκκυγα με σημαντικά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς:

  • Πραγματοποιείται εντοπισμένα, κατόπιν χαρτογράφησης της κύστης και των συριγγίων της, με τη βοήθεια υπερήχου ή συριγγοσκοπίου, αφού πρώτα απομακρυνθούν τα τμήματα ιστών ή οι τρίχες που αποφράσουν τον πόρο της.
  • Εν συνεχεία μια λεπτή, εύκαμπτη οπτική ίνα με κυκλική εκπομπή της ενέργειας laser προωθείται από την οπή της κύστης στο εσωτερικό του συριγγίου.
  • Η φωτοθερμική ενέργεια του laser όχι μόνο καταστρέφει το τοίχωμα (ενδοθήλιο) και τα συρίγγια της κύστης, αλλά ταυτόχρονα αποστειρώνει την περιοχή και διεγείρει το κολλαγόνο, οδηγώντας στην ταχεία ανάπτυξη νέου ιστού και στην επούλωση της κύστης.
  • Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, συνήθως πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, δεν υπερβαίνει τα 30 λεπτά, δεν περιλαμβάνει τομές, δεν απαιτεί ράμματα και δεν αφήνει ουλές, δεν απαιτεί αλλαγές ή επιθέματα και έχει πολύ συντομότερο χρόνο επούλωσης και άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα.
  • Οι ασθενείς κινητοποιούνται άμεσα μετά από το χειρουργείο και μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους την ίδια μέρα και μέσα σε 1-2 ημέρες στις συνήθεις προσωπικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Η μέθοδος SiLaC δικαίως αποτελεί την πρώτη θεραπευτική επιλογή των ασθενών καθώς είναι ανώδυνη, πιο ασφαλής και αποτελεσματική σε σύγκριση με τις υπόλοιπες διαθέσιμες τεχνικές.

Δρ. Δημήτρης Μουσιώλης – Γενικός Χειρουργός, Πρωκτολόγος

Δρ. Δημήτρης Μουσιώλης – Γενικός Χειρουργός, Πρωκτολόγος

Δημήτριος Μουσιώλης, Χειρούργος – Πρωκτολόγος MD, MSc

Ιατρείο:
Λ. Αγίου Νικολάου 123, Ίλιον
Πελοπίδα 19, Περιστέρι

Βιοκλινική Αθηνών
Μαρίνου Γερουλάνου 15
Αμπελόκηποι, Αθήνα

e-mail: info@mousiolis.gr
Τηλ:       +30 697 237 82 78

Μοιραστείτε το