Η διάγνωση και η θεραπεία των φλεβικών παθήσεων είναι πλέον απλούστερη, πιο ανώδυνη και πιο αποτελεσματική.

Γράφει ο  Απόστολος Σαλίβερος - Αγγειοχειρουργός

Σήμερα, η ιατρική επιστήμη και η τεχνολογία είναι περισσότερο αλληλένδετες από ποτέ: αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και η διαρκής εξέλιξή τους ανοίγει νέους ορίζοντες στη διάγνωση, στη θεραπεία, στην ποιότητα της προσφερόμενης υπηρεσίας αλλά και στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Για παράδειγμα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές επέτρεψαν την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία για να “βλέπουμε” μέσα στο ανθρώπινο σώμα, οι υπέρηχοι των αγγείων τη δυνατότητα να βλέπουμε εάν μια φλέβα είναι φυσιολογική ή έχει θρόμβωση.

Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας όχι μόνο διευρύνει τις δυνατότητες διάγνωσης αλλά είναι αποφασιστικής σημασίας για ευκολότερη, αμεσότερη, ακριβέστερη και συχνά πολύ πιο αποτελεσματική θεραπεία πολλών παθήσεων.

Η θεαματική πρόοδος στη διάγνωση των φλεβικών παθήσεων

Στην περίπτωση των φλεβικών παθήσεων η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση της διάγνωσής τους. Παραδοσιακά η εξέταση των φλεβικών παθήσεων πραγματοποιούνταν εποπτικά και δια της αφής των ποδιών σε όρθια και ύπτια θέση και πιο πρόσφατα με τη χρήση κάποιου μικρού φορητού doppler.  Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των υπερήχων μας επέτρεψε να «βλέπουμε» σε πραγματικό χρόνο τη ροή, την ταχύτητα του αίματος, την παλινδρόμηση, την απόφραξη, τη θρόμβωση μέσα στις φλέβες. Επιπλέον οι υπέρηχοι έγιναν πιο φορητοί (σε μέγεθος laptop ή tablet ή smartphone) περισσότερο ευκρινείς και λεπτομερείς με καλύτερη ταχύτητα απόκρισης, προσφέροντάς μας ευκολότερη, αμεσότερη και λεπτομερέστερη διάγνωση των φλεβικών παθήσεων ακόμη και σε έκτακτες περιπτώσεις π.χ. διάγνωση θρομβώσεων σε εξωτερικό περιβάλλον.

Η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία των φλεβικών προβλημάτων

Εκτός από την εξέλιξη των υπερήχων, η ανάπτυξη νέων, ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, άλλαξε οριστικά τον τρόπο αντιμετώπισης των φλεβικών παθήσεων: Μετά από αιώνες που η σαφηνεκτομή (χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί από το σώμα η φλέβα και οι κιρσοί της) αποτελούσε τη μόνη ριζική αλλά αιματηρή θεραπεία των κιρσών, τα τελευταία 20 χρόνια η χρήση των υπερήχων άλλαξε οριστικά όχι μόνο τη διάγνωση αλλά και την θεραπεία των φλεβικών παθήσεων, επιτρέποντας τη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών με αναίμακτες ενδοφλεβικές τεχνικές. Αντί για αφαίρεση της φλέβας οι ενδοφλεβικές τεχνικές (ενδοφλεβικό laser ή rf) πραγματοποιούνται υπό τη συνεχή καθοδήγηση των υπερήχων και κλείνουν την πάσχουσα φλέβα, σταματούν την παλίνδρομη ροή του αίματος και απαλλάσσουν άμεσα τον ασθενή από τα ενοχλητικά συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας.

Μέσω συνεχών τεχνολογικών εξελίξεων τα τελευταία 20 χρόνια και με τη δημιουργία πολύ εξειδικευμένων προϊόντων το ενδοφλεβικό laser αποτελεί την πλέον διαδεδομένη και αποτελεσματική τεχνική θεραπείας της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών.

Από την αρχική ιδέα μιας απλής ίνας που εισέρχεται στη φλέβα και εφαρμόζει περίσσεια ενέργειας laser που απορροφάται από το αίμα, η ενέργεια των σύγχρονων, ανώδυνων ενδοφλεβικών laser εφαρμόζεται από καθετήρες ινών με δακτυλίους στα τοιχώματα των φλεβών και η ενέργεια laser απορροφάται κατά κύριο λόγο στο νερό των ιστών καθιστώντας τη θεραπεία απλούστερη, αμεσότερη, ασφαλέστερη, πιο ανώδυνη και πιο αποτελεσματική. Το ποσοστό σύγκλεισης της φλέβας είναι σχεδόν 100%, ο μετεγχειρητικός πόνος και οι εκχυμώσεις (μελανιές) έχουν εξαλειφθεί σχεδόν τελείως. Η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σύνολο των προβλημάτων της φλεβικής ανεπάρκειας: σε πολύ μικρές ή σε πολύ μεγάλες φλέβες, σε ασθενείς με συνοδά προβλήματα, (πηκτικότητας, διαβήτη, παχυσαρκία, με βηματοδότη, κ.α.).

Η Εστιασμένη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων

Εκτός από τη μεγάλη και τη μικρή σαφηνή φλέβα που κατά κύριο λόγο εμφανίζουν τα προβλήματα ανεπάρκειας και χειρουργούνται με τη χρήση ειδικών καθετήρων laser, η δημιουργία ειδικών ινών laser με απόλυτα ομοιογενή εφαρμογή της ενέργειας στα τοιχώματα των φλεβικών (radial slim 2ring) αποτελεί μια ακόμη σημαντική τεχνολογική εξέλιξη: μέσα από την οπή μίας βελόνας και υπό την καθοδήγηση υπερήχων, οι λεπτές ίνες περνούν μέσα στη φλέβα επιτρέποντας την εστιασμένη θεραπεία ακόμη και πολύ μικρών φλεβών που συχνά είναι αποκλειστικά υπαίτιες για τα προβλήματα φλεβικής ανεπάρκειας.

Έτσι πλέον αποφεύγονται οι εκτεταμένες τομές και οι επεμβάσεις στα κεντρικά φλεβικά στελέχη: η θεραπεία πραγματοποιείται μόνο στην εστία του προβλήματος που συχνά «φωλιάζει» στις μικρότερες φλέβες (π.χ. ο επικουρικός κλάδος της μείζονος, ο τοξοειδής αλλά και οι διατιτρώσες φλέβες που συνδέουν το επιπολής με το εν τω βάθει δίκτυο, κ.α. ).

Κοσμετική φλεβολογία: ολική εξάλειψη των σημαδιών της φλεβικής νόσου

Κατά τον ίδιο τρόπο, με τη χρήση πολύ σύγχρονων και εξειδικευμένων απεικονιστικών και διαγνωστικών μέσων, (έγχρωμο υπέρηχο υψηλής ευκρίνειας, συσκευές φλεβικής απεικόνισης), ειδικών συσκευών έγχυσης σκευασμάτων σκληροθεραπείας, συσκευών θερμοπηξίας ή δερματικού laser, ο εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να προσφέρει στο ιατρείο του ολοκληρωμένη θεραπεία των φλεβικών προβλημάτων κλινικά και αισθητικά, σβήνοντας ακόμη και τα τελευταία υπολείμματα των φλεβικών προβλημάτων (μικρούς δικτυωτούς κιρσούς, ευρυαγγείες, κ.α.).

Άμεση και οριστική λύση στα προβλήματα της φλεβικής ανεπάρκειας

Η σύγχρονη τεχνολογία στα χέρια εξειδικευμένων ιατρών έχει καταστήσει τη διάγνωση των και τη θεραπεία των φλεβικών προβλημάτων αμεσότερη, ακριβέστερη, πολύ πιο ανώδυνη, και αποτελεσματική. Ο φόβος για τις αιματηρές επεμβάσεις, τις ουλές, τον πόνο, την παρατεταμένη περίοδο αποθεραπείας ανήκουν παρελθόν. Χωρίς νοσηλεία ο ασθενής μπορεί να απαλλαχτεί άμεσα από τα επώδυνα προβλήματα της φλεβικής ανεπάρκειας (αίσθημα βάρους, κόπωσης, καψίματος, οιδήματος, κράμπες, αιμορραγία, θρόμβωση, έλκος, αισθητική δυσμορφία, ευρυαγγείες).

Απόστολος Σαλίβερος - Αγγειοχειρουργός

Απόστολος Σαλίβερος - Αγγειοχειρουργός

Πλατεία Βάσως Κατράκη 6
Γλυφάδα
Τηλ.:213.03.49.949
Γεωργαντά 18, Λειβαδιά
Τηλ.: 22610 27684
www.fleves.gr 

Μοιραστείτε το