Η αγγειακή προσπέλαση είναι κλειδί για την ποιότητα ζωής των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο

Γράφει ο  Κωσταντίνος Λαμπίδης - Αγγειοχειρουργός

Οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια τα νεφρά των οποίων δεν λειτουργούν επαρκώς για να μπορούν να καθαρίζουν τον οργανισμό από τις τοξικές ουσίες που παράγονται από τον μεταβολισμό.

Οι ασθενείς που βρίσκονται σε Τελικό Στάδιο έκπτωσης της Νεφρικής τους λειτουργίας χρειάζεται να ενταχθούν σε πρόγραμμα Αιμοκάθαρσης έτσι ώστε ένα μηχάνημα Τεχνητού Νεφρού να αναλάβει τον ρόλο του καθαρισμού του αίματος και κατ’ επέκταση του οργανισμού.

Όμως, για να λειτουργήσει ο Τεχνητός Νεφρός απαιτείται έτσι η διενέργεια μιας χειρουργικής επέμβασης ώστε να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο αγγείο (η λεγόμενη «φίστουλα»).

Η Φίστουλα (ή «αρτηριοφλεβική επικοινωνία» όπως λέγεται) δημιουργείται από την ένωση μιας αρτηρίας με μια φλέβα έτσι ώστε η ροή του αίματος να παρεκτραπεί εν μέρει προς την φλέβα και να την αναπτύξει. Όταν ωριμάσει αυτή η φλέβα (που ονομάζεται πια «φίστουλα») σε 1 με 2 μήνες θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί για την αιμοκάθαρση.

Όταν δεν υπάρχει κατάλληλη φλέβα για να δημιουργηθεί «φίστουλα», τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο συνθετικό μόσχευμα που θα παίξει το ρόλο της φίστουλας στον οργανισμό.

Τα τελευταία χρόνια, για να αντιμετωπισθούν προβλήματα σε ασθενείς που είτε δεν είχαν κατάλληλα αγγεία είτε ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένοι σαν οργανισμοί, άρχισαν να χρησιμοποιούνται οι «μόνιμοι καθετήρες αιμοκάθαρσης» παρέχοντας μιαν αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την αιμοκάθαρση.

Η ενδεδειγμένη αγγειακή προσπέλαση είναι κρίσιμης σημασίας καθώς απ’ αυτήν εξαρτάται τελικά η ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο η δημιουργία αρτηριοφλεβικής επικοινωνίας θα πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικό αγγειοχειρουργό.

Κωσταντίνος Λαμπίδης - Αγγειοχειρουργός

Κωσταντίνος Λαμπίδης - Αγγειοχειρουργός

Λεωφόρος Κηφισίας 39,
Αμπελόκηποι – Αθήνα
Τηλ. + 30 210 6929476
Κιν.  + 30 694 4297805
www.veintherapy.gr
info@veintherapy.gr

Μοιραστείτε το