Οι χαμηλού κόστους θεραπείες των κιρσών, συνήθως κοστίζουν «ακριβά»!

Γράφει ο  Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης, Αγγειοχειρουργός

Ιδιαίτερα χαμηλού κόστους θεραπείες της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών μπορεί να ακούγονται πολύ δελεαστικές! Πραγματικά, ζούμε σε μία κοινωνία που πολλές φορές ενδιαφέρεται κανείς περισσότερο για το φθηνό παρά για την ποιότητα. Πολύς κόσμος δυστυχώς ξεχνάει ότι οι φλέβες αποτελούν σημαντικό μέρος του κυκλοφορικού μας συστήματος!

Συχνά ακούμε κόσμο να υποστηρίζει ότι το πρόβλημα των κιρσών είναι μόνο αισθητικό. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, γιατί η φλεβική νόσος έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών και το όφελος από τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση των κιρσών είναι τεράστιο. Με τις πλέον σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί εξαφανίζονται. Επιπρόσθετα, η θεραπεία των κιρσών αποτρέπει τη δημιουργία ή την εξάπλωση των δερματικών βλαβών και των φλεβικών ελκών και προφυλάσσει από τον κίνδυνο φλεβικών θρομβώσεων.

Δυστυχώς, πολλοί ιατροί που πραγματοποιούν θεραπείες για την αντιμετώπιση των κιρσών δεν είναι αγγειοχειρουργοί και δεν έχουν εκπαιδευθεί στην ανατομία και στην παθολογία των φλεβικών παθήσεων, αλλά ούτε και στις νεότερες, σύγχρονες ενδοαυλικές μεθόδους θεραπείας.  Έτσι λοιπόν πολλές φορές  δεν ακολουθούνται από όλους τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα θεραπείας. Συχνά χρησιμοποιείται μία τεχνική όπως η σκληροθεραπεία με αφρό η οποία μπορεί πρόσκαιρα να βελτιώνει την εικόνα, αλλά σε βάθος χρόνου δε θεραπεύει την υποκείμενη βλάβη και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μελλοντική υποτροπή. Σε αυτή την περίπτωση ο/η ασθενής πολλές φορές φέρει σημάδια μελάγχρωσης στο δέρμα από ακατάλληλη θεραπεία. Επομένως, όταν η σκληροθεραπεία εφαρμόζεται σε μεγάλου μήκους και διαμέτρου φλέβες, όπως η μείζων σαφηνής αυξάνεται σημαντικά το ρίσκο δημιουργίας θρόμβων και έντονης μελάγχρωσης του δέρματος. Δυστυχώς για τον/την ασθενή αυτός ο θρόμβος θα διαλυθεί σε 1-2χρόνια και η κιρσοειδής ή ανεπαρκούσα φλέβα θα παραμένει στη θέση της σε βάθος χρόνου. Αγοράζοντας φθηνά συνήθως αγοράζει κανείς διπλά!

H σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι αρχικά η διενέργεια triplex φλεβών κάτω άκρων από ειδικευμένο αγγειοχειρουργό και αν από αυτό διαπιστωθεί ότι οι ανεπαρκούσες φλέβες είναι πολύ μεγάλες (π.χ. μείζων σαφηνής) σε καμία περίπτωση η σκληροθεραπεία με αφρό δεν αποτελεί ριζική και μόνιμη λύση. Η ορθή αντιμετώπιση απαιτεί ενδοαυλικό αποκλεισμό της μείζονος σαφηνούς με Laser συνοδευόμενη από πολλαπλές τοπικές κιρσεκτομές αν ο/η ασθενής φέρει και κιρσούς ή σκληροθεραπεία με αφρό μετά 6-8 εβδομάδες αν πρόκειται για μικρές κιρσοειδείς φλέβες.

Όπως πολύ εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ο κατάλληλος και πλέον σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός κοστίζει ακριβά γιατί πάνω από όλα οφείλει εκτός από αποτελεσματικός να είναι και απόλυτα ασφαλής.

Στις μέρες μας όλοι προσπαθούν να παρέχουν όσο πιο προσιτές υπηρεσίες γίνεται στον ασθενή για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών. Όμως, σε καμία περίπτωση η μείωση του κόστους δεν θα πρέπει να έχει κανένα αντίκτυπο στην ποιότητα και στην ασφάλεια της θεραπευτικής προσέγγισης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το ενδοφλέβιο Laser αποτελεί στις μέρες μας σε παγκόσμιο επίπεδο την πλέον σίγουρη, ανώδυνη και ασφαλή μέθοδο θεραπείας των κιρσών με άριστα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα!

Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης, Αγγειοχειρουργός

Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης, Αγγειοχειρουργός

Υπεύθυνος Κέντρου Διάγνωσης & Θεραπείας Φλεβικών Παθήσεων Βιοκλινικής Αθηνών
Διεύθυνση Ιατρείων
Αθήνα: Σεμιτέλου 2Α , Τ.Κ. 11528
Βόλος: Τοπάλη 56, Τ.Κ. 38221
Τηλέφωνο : 210-7474888
Κινητό : 6932403597
Email : koxirom@gmail.com

Μοιραστείτε το